Elin Vatnar Nilsen jobber som influencer med sitt eget kjøkken som «hovedkontor».

Etterlyser flere fagfolk i media

– Jeg skulle ønske at flere i bransjen satset på formidling, sier konditor og influencer Elin Vatnar Nilsen.

Publisert Sist oppdatert

Etter min mening er det altfor få bakere og konditorer å se i media.

Det finnes mange influencere som skriver bøker og blogger om kakebaking. Men det er ikke mange av dem som er faglærte. Unntaket er Elin Vatnar Nilsen, også kjent som Krem-Elin.

– Jeg opplever selv at jeg befinner meg litt på sidelinjen av det som ellers skjer i baker- og konditorbransjen. Og det er sikkert en del som ikke liker at jeg lærer bort fag til folk flest. Men for at unge mennesker skal få lyst til å utdanne seg til baker eller konditor, må de jo ha kjennskap til at fagene finnes… Jeg skulle faktisk ønske at det var flere i bransjen som ville satse på formidling, slik som meg. Etter min mening er det altfor få bakere og konditorer å se i media, sier hun.

Sammen med Lise Marit Syftestad (t.h.) har Elin Vatnar Nilsen vært programleder for to sesonger med Bakebananas.
Sammen med Lise Marit Syftestad (t.h.) har Elin Vatnar Nilsen vært programleder for to sesonger med Bakebananas.

Selv er Elin å se i en rekke kanaler, og hun benytter enhver mulighet til å fremsnakke bransjen og håndverket.

– Jeg prøver å være en ambassadør for fagene våre, sier hun.

Elin vokste opp i et familiebakeri på Jessheim og bestemte seg tidlig for å bli konditor. Hun bestemte seg dessuten for å bli en veldig flink konditor. Etter hvert begynte hun å konkurrere, og to uker før hun avla svenneprøven vant hun NM for unge konditorer. Da hun etter flere år i bransjen takket ja til en helt annen type jobb i 1999, opprettet hun samtidig nettsiden krem.no, som ble den første norske nettsiden om kaker og baking.

– Det å være konditor er en så stor del av identiteten min, at jeg ikke kunne legge den rollen helt bort selv om jeg fikk en ny jobb, forklarer Elin. 

Bakebasillen er en miniserie for barn med episoder på fem til seks minutter.
Bakebasillen er en miniserie for barn med episoder på fem til seks minutter.

Fra blogg til bøker og tv

Krem.no var i mange år en statisk nettside med rundt 100 ulike oppskrifter og en «spør eksperten»-knapp. I 2012 kollapset imidlertid hele siden, og da ble Elin rådet til å starte en blogg. Et halvt år senere sa hun opp sin faste stilling og begynte å jobbe som blogger og frilanser på fulltid. I dag er hun tilstede i mange ulike kanaler, ikke minst i sosiale medier.

– Som influencer når jeg ut til veldig mange, og jeg prøver å benytte enhver anledning til å fremsnakke bransjen og fagene våre, sier Elin.

På Instagram har kontoen hennes, @kremno_elin, nesten 60.000 følgere. Hun har gitt ut tre bøker, vært med i to sesonger av tv-serien Bakebananas og laget miniserien Bakebasillen. Begge seriene retter seg mot barn, og de er tilgjengelige på TV 2 Play.

– Jeg synes at det er veldig gøy å spre kunnskap om baking og bakeglede, og med tanke på fremtidig rekruttering tror jeg at det er ekstra viktig å nå ut til de yngste. Gjennom gode bakeopplevelser kan barn og unge få øynene opp for baker- og konditoryrket, sier Elin.

Langpannekaker er et av temaene i det nye nettkurset som Elin har laget i samarbeid med Gnist.
Langpannekaker er et av temaene i det nye nettkurset som Elin har laget i samarbeid med Gnist.

Endelig online bakekurs

Hun jobber ikke med noen nye tv-programmer for tiden, men hun har akkurat avsluttet to andre spennende prosjekter.

– Jeg har laget innholdet til en oppskriftsbok som skal lanseres sammen med en ny animasjonsfilm om Kardemomme By. Her har jeg for første gang utviklet oppskrifter på vanlig mat også, ikke bare kaker, søt gjærbakst og desserter. Og så har jeg nylig lansert et online bakekurs i samarbeid med Gnist. Endelig, for dette er noe folk har mast om lenge, forteller hun.

Elins bakekurs består av seks moduler som tar for seg temaene langpannekaker, sjokoladekaker, pavlova, søt gjærbakst, dekorering og festkake. Temaene er valgt ut på bakgrunn av funnene i en markedsundersøkelse.

– Vi spurte folk hva de ønsket å lære mer om innen baking, og jeg ble egentlig litt overrasket over svarene. Men når det gjelder langpannekaker, så er jo dette en type kake som alle blir nødt til å lage på et eller annet tidspunkt i livet sitt. Samtidig kan nok mange være litt lei av standard langpannekaker, og bruker man en toro-pose blir jo resultatet gørrkjedelig. Jeg tror rett og slett at det var behov for noen konditortips til hvordan en tradisjonell langpannekake kan «pimpes opp». Veldig mange ønsket også å lære mer om pynting av kaker, sier Elin.

Etter å ha spilt inn to sesonger av Bakebananas og miniserien Bakebasillen, begynner hun nå å bli vant til å være foran kamera.

– Jeg har lært veldig mye gjennom de tre innspillingene med TV 2 Play, så derfor gikk innspillingen av kurset mye lettere, forteller Elin.

 

Powered by Labrador CMS