Knekkebrød, focaccia og makroner med tang og tare fristet mange messedeltakere bort til Orkla Ocean AS’ stand på Idun Idémesse. Der møtte de også en entusiastisk daglig leder som fortalte om de mange fordelene ved å bruke tang og tare i baker- og konditorvarer.

– Tang og tare er en bærekraftig, anvendelig, smakfull og næringsrik råvare. I Asia har tang og tare alltid vært en naturlig del av kostholdet. Nå prøver vi å skape et kommersielt marked for tang og tare her i Europa også. Det kan være et viktig bidrag til å løse de store klima- og miljøutfordringene som vi står overfor, sier Linn Anne Bjelland Brunborg.

Idun Idémesse 2022
  • Ble som vanlig arrangert hos Idun Industri på Hvam utenfor Oslo
  • Besto av messe og seminarer fredag 23. september og lørdag 24. september + en stor fest med middag og underholdning lørdag kveld
  • «Et av av muligheter» var hovedtemaet for årets idémesse
  • Programmet var videre delt inn i de tre undertemaene «Den trygge havn», «Nyheter i sikte» og «Alt på ett sted»
  • Årets messe hadde 530 besøkende - 70 flere enn forrige gang den ble arrangert

Her i Norge har Orkla Ocean begynt med sukkertare og butare, som er snille og milde arter rent smaksmessig. De er blitt testet som ingredienser i alt fra grovbrød og pizza til energibarer og muffins.

Kan redusere saltmengden

– Tang og tare kan gi mye god umami- og saltsmak, som igjen kan bidra til å forsterke andre smaker i brød. Derfor er det ikke nødvendig å bruke så mye vanlig salt. Lavere saltinnhold i brød vil bidra positivt til folkehelsen. En annen fordel for bakeren er at tare binder vann. Det bidrar til å gjøre brødet saftig, og det kan gi lengre holdbarhet. Mange konditorer er glad i bruke tarearten søl. Navnet er litt uheldig, men denne arten har en kjempespennende smak som minner litt om bacon. Derfor blir den også kalt facon, forteller Brunborg.

Dette knekkebrødet inneholder 15 prosent tare, noe som gir det en spennende umami- og saltsmak.

Dette knekkebrødet inneholder 15 prosent tare, noe som gir det en spennende umami- og saltsmak.

Foto: Hanne Maria Westeren, Vest Vind Media AS
Slik ser fermentert sukkertare ut.

Slik ser fermentert sukkertare ut.

Foto: Hanne Maria Westeren, Vest Vind Media AS

Svenske Credin har allerede utviklet en bakemiks med fermentert sukkertare, og leverandøren benyttet Idun Idémesse som anledning til å lansere denne miksen i Norge. Navnet er Neptun Seaweed Mix, og den kan brukes til å lage brød, knekkebrød og tekake. Credin reklamerer med at bakeren kan halvere saltmengden i disse produktene uten at det går utover smaken.

Alt i alt finnes det over 12 000 ulike arter av tang og tare i verden. 400 av dem vokser langs norskekysten. Alle er spiselige, og de er like forskjellige som grønnsaker. Så ja, her er det bokstavelig talt, et hav av muligheter. Men nye muligheter finnes det også på andre områder, og Idun-messen bød som vanlig på flere nyheter innen emballasje, pynt, iskrem, bake-off og ingredienser.

En trendy høy dripcake med Bakos nye pynt i bronse, som altså er det nye gullet etter at fargestoffet titandioksid er blitt forbudt.

En trendy høy dripcake med Bakos nye pynt i bronse, som altså er det nye gullet etter at fargestoffet titandioksid er blitt forbudt.

Foto: Hanne Maria Westeren, Vest Vind Media AS

Ny esker og ny pynt

Bako lanserte blant annet fire nye kakeesker med ekstra høyde. Behovet for ekstra høye esker kommer av at høye kaker, som drip cakes, er blitt svært populære den siste tiden. Disse kakene har gjerne høy pynt på toppen også. Produktsjef i Bako, Eva Harlem, forteller at de nye eskene med ekstra høyde er ekstra robuste og sikre. I tillegg er de lette å åpne og lukke.

– Vi har valgt å holde dem hvite, slik at hver og en kan sette på sine egne etiketter, og kanskje et sløyfebånd? Det kan være med på å gjøre mottakelsen av kaken ekstra hyggelig, tipser hun.

Bako presenterte også sine nye løsninger uten det forbudte fargestoffet titandioksid. En bronsefarge erstatter gull- og sølvfarget kakepynt, mens naturlig hvit erstatter den tidligere kritthvite marsipanen.

– Vi testet veldig mye forskjellig før vi landet på disse løsningene, som vi er blitt veldig fornøyd med. Vi synes at den naturlige hvite fargen gir et mer harmonisk uttrykk. Dessuten passer den veldig godt sammen med bronse, sier Harlem.

Næringsmiddelteknolog Kristin Østby-Berge (t.v.) jobber ved Iduns fabrikk i Rakkestad og har vært med på å utvikle den nye pepperkaketoppingen. Trude Stokkebekk (t.h.) jobber i Bako og Nic, som er Skandinavias ledende merkevare innen iskremtilbehør.

Næringsmiddelteknolog Kristin Østby-Berge (t.v.) jobber ved Iduns fabrikk i Rakkestad og har vært med på å utvikle den nye pepperkaketoppingen. Trude Stokkebekk (t.h.) jobber i Bako og Nic, som er Skandinavias ledende merkevare innen iskremtilbehør.

Foto: Hanne Maria Westeren, Vest Vind Media AS

Issesong hele året

Nic er Skandinavias ledende merkevare innen iskremtilbehør – og en egen kategori i Bakos sortiment. En av de store nyhetene på isfronten denne sesongen er pepperkaketopping. Dette er flytende pepperkake på flaske, og sausen kan brukes på alt fra iskrem til milkshakes og kaffedrikker.

– Vi vil gjerne hjelpe isbarene med å utvide sesongen, og pepperkaketoppingen kan gjøre produktene deres relevante også inn mot julehøytiden, sier Trude Stokkebekk i Bako.

Italiensk gelato blir stadig mer populært her i landet, og de som ønsker å starte med egen gelato-produksjon kan få hjelp og veiledning av Idun og deres italienske samarbeidspartner Fabbri. På årets idemesse var to representanter fra Fabbri på plass med gelatomaskin og en egen isbar.

Stokkebekk forteller at Idun begynte med gelato for to år siden, og at satsingen er blitt noe forsinket på grunn av pandemien.

– Men vi merker at interessen er der, sier hun, og legger til at gelato er et produkt med høye marginer.

Skremmende godt: Iduns italienske samarbeidspartner Fabbri viste frem gelato-smaker til Halloween. Denne heter Smashed Unicorn Brain.

Skremmende godt: Iduns italienske samarbeidspartner Fabbri viste frem gelato-smaker til Halloween. Denne heter Smashed Unicorn Brain.

Foto: Hanne Maria Westeren, Vest Vind Media AS

Flere raske løsninger

Iduns datterselskap My Bakery presenterte også flere nyheter. Anne Kari Karlsson fremhevet spesielt to nye sandwichbrød i størrelse XL – begge ferdig oppskåret og klare til bruk.

– Det tok oss to år å utvikle disse brødene, og vi er veldig stolte av resultatet. De er saftige og holdbare, men inneholder likevel minimalt med tilsetningsstoffer. Det ene er 52 prosent grovt, mens det andre er et fint brød, forteller hun.

My Bakery har også utvidet sitt tin og server-sortiment med hvetebakst. På messen viste de frem nyhetene skogsbærknute, kanelknute og kanelsnurr med fyll. Baksten er ferdig stekt i form.

– Og så har vi fått inn fløteboller, eller kokosboller som vi sier her i Norge, fra Spangsberg. Disse fløtebollene har 95 prosent markedsandel i Danmark, så det er grunn til å tro at de vil slå godt an i det norske markedet også. Det morsomme er at de kommer med mange ulike trekk, sier Karlsson.

My Bakery presenterte blant annet nyheten sandwichbrød i størrelse XL.

My Bakery presenterte blant annet nyheten sandwichbrød i størrelse XL.

Foto: Hanne Maria Westeren, Vest Vind Media AS

Sosiale medier

Seminardelen av messen ble innledet av Iduns kommunikasjonssjef Monica Gagnon, som holdt foredraget «Hvordan lykkes i digitale kanaler?». Hun snakket blant annet om nordmenns bruk av de ulike sosiale mediene, hvordan bruken utvikler seg og hvordan vi bør jobbe med de ulike kanalene.

– Vi må bruke disse kanalene for å få flest mulig til å komme innom butikken og nettbutikken vår. Mersalg er et opplagt mål. Men hvilke kanaler skal vi egentlig bruke? Det er et hav der ute, og vi har ikke tid til å bruke alle, forklarer hun.

Gagnon beskriver noen kanaler som «need to» (nødvendige å bruke) og andre som «nice to» (nyttige å bruke).

– Uavhengig av hvilke kanaler man bruker, er det lurt å tenke igjennom hvem som er målgruppen og hvilken modus målgruppen er i på den aktuelle kanalen. Man bør utarbeide en kort strategi med retningslinjer for hver plattform, tipser hun.

Nyttige tips: Kommunikasjonssjef i Idun Industri, Monica Gagnon, holdt miniseminaret «Hvordan lykkes i digitale kanaler?».

Nyttige tips: Kommunikasjonssjef i Idun Industri, Monica Gagnon, holdt miniseminaret «Hvordan lykkes i digitale kanaler?».

Foto: Hanne Maria Westeren, Vest Vind Media AS

Bærekraftig fremtid

Det andre seminaret handlet om mat- og forbrukertrender. Danske Flemming Birch er ekspert på området, og han ga de fremmøtte et blikk inn i fremtiden.

– Verdens beste restaurant, Geranium, har kuttet ut kjøtt fra menyen sin. Kjøtt vil få samme rolle som sigaretter, og alt plantebasert er i sterk vekst. Det nye nå, er at plantebaserte produkter skal være enda mer klimavennlige, for eksempel ved å være laget av restevarer som ellers ville ha blitt kastet, sier Birch.

Han tror at fremtidens butikker vil selge like mye verdier og holdninger som melk og brød.

– Etikk, ansvarlighet og bærekraft blir den nye markedsføringen. Dette er viktige konkurransefortrinn, men for at de skal ha den effekten må man fortelle kundene om hva man faktisk gjør, understreker han.

Marketingdirektør Brit Bjørkli fortalte til slutt om hvordan Idun Industri jobber med bærekraft. Selskapet har blant annet utarbeidet en egen bærekraftserklæring.

– Vi jobber med bærekraft på alle områder, og kundene våre skal være trygge på at vi har orden i rekkene. Idun Industri er en trygg havn, slår hun fast.

Den danske trendforskeren Flemming Birch understreket viktigheten av å fortelle kundene sine om bærekraftige valg som man tar. – Da blir det et konkurransefortrinn, sier han.

Den danske trendforskeren Flemming Birch understreket viktigheten av å fortelle kundene sine om bærekraftige valg som man tar. – Da blir det et konkurransefortrinn, sier han.

Foto: Hanne Maria Westeren, Vest Vind Media AS
Produktssjef i Bako, Eva Harlem, viser frem fire nye kakeesker med ekstra høyde.

Produktssjef i Bako, Eva Harlem, viser frem fire nye kakeesker med ekstra høyde.

Foto: Hanne Maria Westeren, Vest Vind Media AS
Julemuffins pyntet med kuler i bronse, som altså er det ny gullet etter at fargestoffet titandioksid er blitt forbudt.

Julemuffins pyntet med kuler i bronse, som altså er det ny gullet etter at fargestoffet titandioksid er blitt forbudt.

Foto: Hanne Maria Westeren, Vest Vind Media AS
Fløtebollene fra danske Spangsberg kommer i fem ulike varianter.

Fløtebollene fra danske Spangsberg kommer i fem ulike varianter.

Foto: Hanne Maria Westeren, Vest Vind Media AS
Bako lanserte også ferdige sjokoladeskåler som gjør det enkelt å lage elegante desserter uten at det tar for mye tid.

Bako lanserte også ferdige sjokoladeskåler som gjør det enkelt å lage elegante desserter uten at det tar for mye tid.

Foto: Hanne Maria Westeren, Vest Vind Media AS
Idun har utviklet sitt første svoury fyll. Det nye veganske tacofyllet er laget av havreprotein og har akkurat kommet på lager.

Idun har utviklet sitt første svoury fyll. Det nye veganske tacofyllet er laget av havreprotein og har akkurat kommet på lager.

Foto: Hanne Maria Westeren, Vest Vind Media AS