Det var ikke lange turen Tromsø Bakeri tok når de skulle bygge nytt bakeri. De flyttet inn i bygget ved siden det gamle bakeriet, om lag 8 meter unna.

– Vi har kjøpt bygget hvor Mesterbakeren holdt til tidligere. Nå har vi ca. 1600 kvm bakeri og alt er nytt. Vi hadde planer om å beholde noe av det eksisterende, men endte opp med å rive ut alt gammelt og har bygget et flunkende nytt bakeri fra bunn av. Vi har tatt med noe utstyr fra det gamle bakeriet, men mye er nytt. Vi skal nå kjøre to linjer, mot en tidligere, sier daglig leder i Tromsø Bakeri, Kristian Wiik til Bakeri.net.

Det er Horni Baketeknikk som har levert utstyret til det nye bakeriet. Det gamle bakeriet skal etter planen pusses opp og leies ut.

Lange liggetider

Mandag 17.12 var første dagen med full produksjon og det er hektisk i innspurten mot jul.

– Det var litt kaos første fulle produksjonsdag, men dette går seg til. Vi er veldig fornøyd så langt. Hovedpoenget med det nye bakeriet er at vi endrer prosessen og skal nå kunne levere enda ferskere bakervarer. Vi har fått på plass klimaskap og produktene ligger til modning mye lengre enn tidligere. Vi produserer den ene dagen og legger til modning, så steker vi dagen etter nærmere kjøpstidspunkt, sier Wiik.

– Har dere endret resepter?

– Vi bruker jo mindre gjær. Og vi er i en prosess hvor vi ser på om vi skal inn med surdeig. Det er viktig for oss at produktene skal smake likt som før, så vi forhaster oss ikke i prosessen med å endre resepter. Men vi har hatt André Løvaas her som har prøvebakt med oss, så prosessen er i gang.

Prøvebaker fra Sveba Dahlen, Mikael Ljunggren, og Kristian Wiik ved en lang rekke av nye tralleovner.

Prøvebaker fra Sveba Dahlen, Mikael Ljunggren, og Kristian Wiik ved en lang rekke av nye tralleovner.

Ferske varer hele døgnet

– Har kvaliteten på produktene endret seg?

– Med lengre liggetider på alle produktene våre ser vi en betydelig økning i kvalitet og ferskhet. For eksempel på småvarer kjører vi nå rasking på 20 grader i fire timer, så senker skapene temperaturen ned til seks grader og da kan produktene stå i opptil 24 timer. Slik kan vi levere helt ferske varer hele døgnet.

Fokus på produktkvalitet

– Hva med nye kunder?

– Nå har fokus ligget på å optimalisere produktene med ny prosess, og vi har ikke brukt tid på kundejakt. Men når vi er stabilisert i nytt bygg så vil nok se etter noen nye kunder også. Så langt er vi utrolig fornøyd med vårt nye bakeri og produktene som produseres her, avslutter Kristian Wiik.

Det nye bakeriet så nesten ut som en messestand på Iba med nye maskiner så langt øyet kunne se.

Det nye bakeriet så nesten ut som en messestand på Iba med nye maskiner så langt øyet kunne se.