Idun Industri AS er en av landets største leverandører av ingredienser til bakerbransjen og storhusholdningsmarkedet.

For cirka tre uker siden fikk selskapet nyss om at det var oppdaget forurensede sesamfrø på noen bake off-produkter i Europa.

Sesamfrøene var importert fra India og inneholdt det ulovlige plantevernmiddelet etylenoksid.

– Da vi fikk vite om dette sendte vi med en gang alle sesamfrøene våre til laboratoriet Eurofins for en analyse. Og da vi fikk til svar at noen av prøvene hadde et innehold av etylenoksid som overskred grenseverdien, varslet vi Mattilsynet umiddelbart, forteller CEO i Idun Gruppen, Jone Voll, til Bakeri.net.

Solgt til mange bakerier

Fredag 16. oktober sendte Mattilsynet ut en pressemelding om funnet. Mattilsynet opplyste også om at alle involverte virksomheter var blitt varslet. Dermed startet jobben med å trekke eller tilbakekalle alle produkter som inneholdt sesamfrø fra de forurensede partiene – og destruere dem. Norske bakerier var blant de berørte.

– Vi selger sesamfrø til veldig mange kunder, og mange av dem er bakerier siden bakerbransjen er vår primærkunde. Men vi har full sporbarhet på hvilke varer vi har sendt til hvilke kunder, så samtlige av dem som hadde fått de forurensede sesamfrøene har fått beskjed, opplyser Voll.

En stor jobb for mange

– Hvordan tok bakeriene det?

– På en profesjonell måte. Alle som jobber med mat, vet at dette er noe som kan skje. Kundene våre setter generelt pris på at vi er grundige og kontrollerer varer på egenhånd. Det gjør at vi kan være tidlig ute med å avdekke slike forhold. Men det er klart at dette har vært en stor jobb for mange norske bakerier.

Norges største bakeri, Bakehuset, er blant bakeriene som har vært nødt til å trekke et produkt med sesamfrø fra markedet. Det gjelder «Fitness-bagett», opplyser kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland, til VG Nett. Et annet av Norgesgruppens produkter som måtte tilbakekalles, var «Lettstekt kornbrød» fra Eldorado.

Håper alle analyserer

De som eventuelt har kjøpt sesamfrø fra Idun, men ikke har blitt kontaktet, kan imidlertid ta det helt med ro.

– Det betyr at de har kjøpt fra batcher uten forurensing av etylenoksid. Alt vi har solgt siden vi ble oppmerksomme på problemstillingen har vært til analyse, sier Jone Voll, og kommer med en oppfordring:

– Jeg håper at alle leverandører av sesamfrø og sesamholdige produkter til bakerimarkedet gjør det samme, uavhengig av opprinnelsesland. Det hadde vært fryktelig trist om våre bakerikunder på nytt skulle bli pålagt tilbakekalling av produkter.

Ingen akutt helsefare

Ifølge Mattilsynet har indiske eksportører av sesamfrø i dette tilfellet brukt etylenoksid for å hemme vekst av Salmonella under lagring. I EU/EØS er bruk av etylenoksid forbudt, og det er satt en lav grenseverdi for å sikre at stoffet ikke finnes i mat som omsettes.

– Etylenoksid er antatt å være kreftfremkallende, og stoffet skal ikke være til stede i mat og fôr som omsettes. Etylenoksid representerer ikke en akutt helsefare, men kan være skadelig ved inntak over tid, sier seksjonssjef Marie Louise Wiborg i Mattilsynet.