Torsdag formiddag ringer Morten Schakenda meg tilbake, fra sykesengen. Tidligere i uken ble han hasteinnlagt med pusteproblemer, «på grunn av noe kreftgreier», får jeg vite.

Hva er det som driver deg videre og holder deg så engasjert, selv når kroppen din er alvorlig sjuk?
– Jeg er ikke så engasjert, sier Morten og må le litt.
– Det er kjekt å jobbe om sommeren der – vi hadde 17 bakere i sommer og 3 pizzabakere og hadde drift nesten døgnet rundt. Da ble det fort mye jobbing, men det er kjekt når det går bra og folk er fornøyd og vi setter nye rekorder, så det er litt det. Så er det kjekt at det funker da, selv når jeg ikke er der, forteller han.

Rekordhøye tall

Bakeriet i Lom har hatt bedre resultat i juli måned i år enn i fjor – omtrent en million mere, ute og inne sammenlagt. I følge Schakenda selv er ikke det noe å klage på.
– Vi har hatt en kjempebra sommer! Litt roligere nå, men helgene har vært bra. Omtrent 1.1 million bare i varm-mat. Vi hadde cirka 6 millioner i juli, sier Morten.

Når jeg snakket med deg i juni i fjor sa du at du kunne være oppi 250 arbeidstimer i måneden, i perioder. Hvordan ser dagene dine ut nå?
– I sommer så jobbet jeg kanskje litt mye i juli og august, men 15. august så skjer det en knekk i markedet når skolene begynner og de norske turistene med barn forsvinner. Da er det nesten 50 prosent forskjell.

Men i år kom knallværet til skolestarten, og Morten sier at de ble tatt med buksa nede den helgen.
– Alle skulle opp på Galdhøpiggen, så det ble tomt for varer en halvtime før stenging. Men vi har hatt gode helger både i august og i september.

Her får man kjøpt varmmat om sommeren.
Her får man kjøpt varmmat om sommeren.

Snurr meg her og snurr meg der

Hva slags godsaker er det kundene har kjøpt i sommer?
– Vi selger jo så mye kanelsnurrer at vi er ganske lei av det da. Men det vi lager mest av som er godsaker er hvetebakst, på det meste cirka 3500 om dagen. Ellers er det biscotti, wienerbrød og scones. Vi kjører ganske enkle råvarer, og brød selvfølgelig. Rundt 1500 brød på en god dag, sier Schakenda, og må ringe meg tilbake etter legevisitten.

 

Hva skjer utover høsten, har dere noen planer på gang? Dere har jo pleid å ha kurs?
– De siste årene har jeg hatt noen flinke dansker med meg til å være med meg på kursene, men nå er jeg på sjukehuset så kursene er usikre – håper på etter jul, sier Morten, og legger til at han har et helt nytt team med bakere og lærlinger som han skal bruke tid på framover, og når de er klare så starter han opp med kurs igjen.

Og for Morten sin del så er det alltid noe å gjøre eller utvikle. Nå er det på tide med noe nytt igjen.
– Min jobb utover nå er annerledes, og jeg skal prøve å utvikle bakeriet litt med noen nye brødtyper. Nå har vi hatt litt det samme utvalget de siste par årene, avslutter Morten Schakenda, som er klar til å gå i gang med høsten og test-baking.