En perfekt (mel)storm

Fra 1. juli øker melprisene, og denne gangen vil det merkes.

Publisert Sist oppdatert

Når råvareprisene stiger så mye som nå, er vi helt avhengig av å få tatt ut økningen til sluttforbruker.

I forrige uke ble jordbruksoppgjøret vedtatt av et bredt flertall på Stortinget. Fremskrittspartiet var det eneste partiet som stemte imot, fordi det vil føre til økte matvarepriser.

Avtalen innebærer blant annet at målprisen på matkorn økes fra 3,75 kroner per kilo til 4,75 kroner per kilo. Dette er en økning på 26 prosent, noe som er en betraktelig større økning enn tidligere år.

– Derfor vil også melprisene øke mer enn vanlig på grunn av jordbruksoppgjøret i år, sier direktør for forretningsutvikling i Cernova, Jan Erik Eikeland til Bakeri.net.

Direktør for forretningsutvikling i Cernova, Jan Erik Eikeland.
Direktør for forretningsutvikling i Cernova, Jan Erik Eikeland.

Flere kostnader må dekkes inn

Cernova-konsernet inkluderer blant annet Norgesmøllene, som leverer mel til mange norske bakerier. Av konkurransehensyn vil ikke Eikeland røpe nøyaktig hvor mye mer Norgesmøllenes kunder må betale for melet fra 1. juli, som er dagen da de nye målprisene trer i kraft.

– Men det er ingen hemmelighet at økningen vil merkes, både av bakerier som kjøper mel og av kunder som kjøper brød. I tillegg til tidenes dyreste jordbruksoppgjør, må vi i år også dekke inn økte strømkostnader, økte transportkostnader, økte lønnskostnader og økte importkostnader. Det er en perfekt storm, sier Eikeland, som understreker at Norgesmøllenes kunder er varslet om den kommende prisøkningen.

Georg Husebæk, adm. direktør i Din Baker.
Georg Husebæk, adm. direktør i Din Baker.

Brød og bakervarer blir dyrere

Norgesmøllenes kunder inkluderer blant annet noen bakeriene som er medlemmer i den landsdekkende organisasjonen Din Baker. Daglig leder i Din Baker, Georg Husebæk, forteller at melprisene vil øke med mellom 20 og 30 prosent fra 1. juli, og at effekten av årets jordbruksoppgjør utgjør størstedelen av økningen. Han understreker, i likhet med Eikeland, at dette er en økning som også bakerienes kunder vil merke.

– Når råvareprisene stiger så mye som nå, er vi helt avhengig av å få tatt ut økningen til sluttforbruker. Om det fører til at kundene kjøper mindre bakervarer, vil det påvirke oss i negativ retning. Men vi vet at folk er villige til å betale mer for ekte håndverk, så vi håper jo at økte priser ikke vil dempe folks lyst på kvalitetsbakst, sier Husebæk.

 

 

 

Powered by Labrador CMS