En førjulsdrøm – eller mareritt

Kakemannen er elsket av mange, men følelser vekkes i folk når den og julemarsipanen finner veien til butikkene på tampen av september måned.

Publisert Sist oppdatert

– De rene juleproduktene våre kommer ikke i butikk før i månedsskiftet oktober/november.

Kakemenn er et julefenomen, og har vært i salg i butikkene siden slutten av september. Men hvorfor slippes de så tidlig, går det ikke ann å vente litt med jula? Bakeri.net tar kontakt med Bakehuset Bakers AS, som står bak de kjente julekakene.

– De rene juleproduktene våre kommer ikke i butikk før i månedsskiftet oktober/november. Da kan kundene glede seg til tradisjonelle videreføringer og nylanseringer, sier kommunikasjonsoordinator for Bakehuset Bakers AS, Janna Ringnes Nordgård.

Drømmemannen stadig mer populær

– Når det gjelder noen få produkter, kakemenn og smørbrødkjeks/jødekake, er dette helårsprodukter. Det vil med andre ord si at disse produktene bakes i enkelte av våre bakerier året rundt. Dette skjer på bakgrunn av stor etterspørsel fra kundene våre, eksempelvis flere steder på Vestlandet, opplyser Nordgård.

Nordgård forteller at produktene selges jevnt og godt året rundt, men best midt på sommeren, og aller best i tiden frem mot jul.
– Da øker også etterspørselen fra kundene og flere ønsker å ha eksempelvis kakemenn i sortimentet. Kakemenn er et eksempel på et produkt som blir stadig mer populært. Per september ser vi en økning på hele 54 prosent fra i fjor til år, opplyser Janna Ringnes Nordgård til bakeri.net.

Vekker både julestemning og julestress

Norgesgruppen får klager hvert år på at jula kommer tidligere og tidligere i butikkene, men det er ikke tilfelle, hvis vi skal tro Kine Søyland som er kommunikasjonssjef i Norgesgruppen. At flere juleprodukter allerede befinner seg i butikkhyllene, er et resultat av tradisjon.

– Hvorfor det er slik, er et godt spørsmål. Ryktene vil ha det til at det opprinnelig startet med jakta – at det var en del jegere som gjerne ville ha med seg marsipan på jakt og at det var årsaken til at man fikk noe julemarsipan i hyllene så tidlig. Det er ikke godt å si om det er noe sannhet i dette, men i våre butikker har det vært slik at vi har hatt noen få produkter tilgjengelig allerede fra begynnelsen av oktober eller slutten av september, og sånn har det vært i mange år, sier Søyland til NRK.

– Men det er ikke noe i det som mange tror, at jula kommer tidligere og tidligere for hvert år. Når det gjelder våre butikker er det tre produkter som kommer på denne tiden av året. Resten kommer i midten av november. I år starter vi faktisk jula en uke senere enn vi har pleid å gjøre. Det er først rundt 20. november at butikkene vil bli fylt opp med resten av julesnopet, forteller Kine Søyland.

På salgstallene ser Norgesgruppen at det aller meste julegodteriet selges de siste to ukene før jul, men selv om tallene på høsten er lave, er de stabile år etter år, skriver NRK.

Powered by Labrador CMS