Spenningen etter en intens bakedag i konkurranseteltet ved Clarion Hotel Bergen Airport var til å føle på. Kanksje aller mest for sønnen til en av de fire konkurrentene. For da hoveddommeren Amund Skutvold ropte opp navnet på vinneren, Emanuele Spreafic, hadde gutten bare en tanke i hodet – å løpe forbi menneskemengden og gi faren en stor gratulasjonsklem. Han måtte vente litt mens hoveddommeren leste opp begrunnelsen.

– Emanuele har valgt seg et klart og tydelig tema, vikinge historien. Dette har han i alle elementene i hele oppgaven. Han har brukt spennende oppskrifter, og satt sammen spennende råvarer, blant annet skinke med to års modningstid, marinert med blåbær. Fantastiske ingredienser og smakskombinasjoner! Emanuele har arbeidet ekstremt effektivt og har vist at han virkelig fortjener tittelen Årets Baker i 2016, sa Skutvold.

 

Lokale råvarer med internasjonal vri

I løpet av seks timer skulle bakerne konkurrere om å bake freestyle baguetter, klassiske baguetter, kuvertbrød, porsjonsbrød, kjevlede søtbakst, fint, halvgrovt og ekstra grove brød. Og, ikke minst, vise frem brødkunst på sitt beste med en skulptur. Emanueles kunstverk, et vikingskip og hav, ble fraktet helt fra Italia, en tur som tok fire dager!

Under konkurransen valgte han å benytte økologiske og lokale produkter, mel fra Møllerens, melk fra Røros, egg fra Prior og mandelpoteter fras Oppdal.

– Jeg liker å bake med lokale råvarer, gjerne ved å blande deigen med for eksempel bær, laks, frø og andre råvarer fra naturen. Nordmenn har en litt annen smakspreferanse enn italienere har. Her er vi opptatt av ren og sunn mat, bakst med grovere mel, sier han til Bakeri.net.

Nordmenn har en litt annen smakspreferanse enn italienere har. Her er vi opptatt av ren og sunn mat.

Bestefars elev

Den ferske Norgesmesteren vokste opp i sin bestefars bakeri og konditori i Italia. Her knadde han sine første deiger og ble forelsket i bakerfaget. Hans far arbeidet også i familiebakeriet. Etter utdanningen ved Istituto di Vallesana i Sondalo i Italia ble han tatt opp som medlem i Richemont Club Italia. Han har deltatt og tatt medaljer i europeiske konkurranser og VM.

Siden 2015 har han arbeidet ved Bakeriet Sprø sammen Gina Schønheyder og franskmannen Loïc Arquetout, som tok en fin sølvmedalje under konkurransen.

To topplasseringer betyr enormt mye for et lite håndverksbakeri!

– Jeg er utrolig stolt av bakerne våre, spesielt fordi vi hadde liten tid til å forberede alt, forteller daglig leder Gina Schønheyder til Bakeri.net.

Hun har drevet bakeriet siden i fjor. Sprø vektlegger håndverk med langtidsheving, surdeig, og steinovnbaking. Inspirasjonen kommer fra fra fransk, italiensk, amerikansk og norsk bakst.

emanuele-spreafic
Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Inspirerende å samarbeide

Emanuele Spreafic roser de andre deltakerne i konkurransen, kollega og sølvinner Loïc, Trude Beate Bergh og Øyvind Skogsholm (bronse). Begge nordmennene er med på Baker- og Konditorlandslaget.

– Dette var ikke bare en konkurranse, men også en stor kilde til inspirasjon. Når man baker sammen på et så høyt nivå blir det veldig lærerikt.

Nivået under årets konkurranse var veldig, veldig høyt, påpeker dommerne.

– Konkurranser som denne øker fagkunnskapen og gir mye læring. Spreafic har konkurrert på høyt internasjonalt nivå. Organiseringen, tenkningen og effektiviteten hans bar preg av det, sa Skutvold.

De som kåret Årets Baker er Gunnar Solberg, bakermester hos Baker Hansen AS, Kim Kichert, Diplombaker Norgesmøllene. Hoveddommer Amund Skutvold er Bakermester og produktutviklingsansvarlig hos Bakehuset AS.

Premien var en gjev vandrepokal, et diplom og en vakker bukett med peoner. Norgesmesteren får beholde pokalen til neste mesterskap i 2018.