Elda Bakeri i Sandnes er vinner av Årets Bakeri 2019. Glade vinnere venstre Mattias Skoglund, Charlotte Hansen og Thorbjørn Hansen
Elda Bakeri i Sandnes er vinner av Årets Bakeri 2019. Glade vinnere venstre Mattias Skoglund, Charlotte Hansen og Thorbjørn Hansen

Elda Bakeri er Årets Bakeri 2019

Elda Bakeri (Gjestalveien Conditori AS) er kåret til Årets Bakeri 2019. Det glutenfrie bakeriet i Sandnes vant kåringen i sterk konkurranse med 16 andre bakerier fra hele landet.

Publisert Sist oppdatert

At vi skulle ende opp med å vinne en slik prestisjefylt konkurranse er helt fantastisk for oss som nisjeprodusent.

Det er andre gang Årets Bakeri kåres i Norge. I fjor vant Mandalsbedriften Edgard Bakeri. Bak konkurransen står Baker- og Konditorbransjens Landsforening. 17 nominerte bedrifter har kjempet om årets tittel der Majas Bakeri (Larvik), W.B. Samson (Oslo) og Elda Bakeri (Gjestalveien Conditori AS, Sandnes) var i finalen. Konkurransen har hatt innovasjons- og nyskapingsevne som hovedtema. Prisen ble delt ut under baker- og konditorbransjens landsmøte på Quality Hotel Leangkollen onsdag kveld.

– Veldig stort for oss

– Vi er vi veldig ydmyke og glade for å ha blitt nominert, og at vi senere kom til finalen i en konkurranse med svært sterke konkurrenter. At vi skulle ende opp med å vinne en slik prestisjefylt konkurranse er helt fantastisk for oss som nisjeprodusent. Dette er veldig stort for oss, sier en glad salgs- og markedsansvarlig Mattias Skoglund til Bakeri.net.
– Vi har jobbet med utvikling og forbedring av glutenfrie bakervarer i 20 år. Denne seieren er en bekreftelse på at bedriften har gjort mye riktig. Derfor er det å bli Årets Bakeri veldig stort for alle oss som jobber her, og spesielt stort for de som har jobbet lenge i bedriften.
– Vinden har blåst vår vei en periode. Vi har vært heldige med en del kjedeavtaler og fått vårt navn på kartet. Den siste tiden har vi blitt litt mer kjent i Norge, og vi jobber nå med mange spennende prosjekter. Å bli kåret til Årets Bakeri 2019 var prikken over i’en, sier Skoglund.

Derfor vant Elda Bakeri

I juryens begrunnelse står det følgende:
Vinneren av Årets Bakeri 2019 er et bakeri som har spesialisert seg i en nisje. Bakeriet ble etablert for cirka 20 år siden. Det begynte som et lokalt bakeri, men nylig tegnet bedriften sin første nasjonale avtale med en hotellkjede. Dette viser at de har klart å løfte det de har lyktes med lokalt, til en nasjonalt satsing. I fjor skiftet bakeriet navn i forbindelse med overgang til nytt bakeri. Denne store investeringen har tredoblet produksjonskapasiteten i anlegget, og viser at eieren har tydelige og klare ambisjoner om å vokse i sin nisje.

Bakeriet har sett mulighetene med et nisjeproduktsortiment der andre bakerier har sett utfordringer. De har helt fra starten av sett at det var mulig å skape et interessant marked med utelukkende glutenfrie produkter, og har med lidenskap klart å presentere et produktspekter som blir etterspurt fra alle – ikke bare de med intoleranse. De har evnet å gjøre dette til like bra produkter som ordinære bakervarer, med høye kvalitetskrav. De har lyktes med å markedsføre sitt glutenfrie produktsortiment til alle – uavhengig av matintoleranse. Dette har bidratt til innovasjon i kundeopplevelse, hvor de som har glutenintoleranse kan velge og vrake blant over 200 kvalitetsprodukter. Dette gir dem også ønsket variasjon samt nye og spennende produkter. Det å tenke kontinuerlig på innovasjon med fokus på kundebehov bidrar til nye produkter. Bare i 2018 kom det 5-6 nye produkter.
Bedriften har god og vedvarende lønnsomhet som har bidratt til investeringslyst. De har også fokus på bærekraft gjennom blant annet valg av emballasje.Bakeriet viser at det er mulig å skape seg et spillerom i en markedsnisje, selv om konkurransen er stor. Derfor har bakeriet utmerket seg med spesielt god kvalitet på varene, samt det store produktspekteret. Vinneren fremstår absolutt som en stor inspirasjon for bransjen.

Suverén på nettavstemning

BKLF hadde også laget en avstemningsside på nett der alle kunne gi sin stemme til de tre finalistene. Det ble avgitt 8358 stemmer. Elda Bakeri fikk et overveldende flertall av stemmene.

– Dette var ikke kjent for juryen før vinneren ble kåret, men i ettertid er det hyggelig å se at vi hadde kommet frem til samme resultat, sier juryleder Vigdis Myhre Næsseth.

Disse var nominert i årets konkurranse:

– Baker Jørgensen, Arendal
– Bakeriet i Lom, Lom
– Bonzo bakeri, Tvedestrand
– Boulangerie M, Oslo
– Elda Bakeri (Gjestalveien Conditori), Sandnes
– Harmoni Håndverksbakeri, Porsgrunn
– Lie Nielsen, Bergen
– Majas Bakeri, Larvik
– Rosenborg Bakeri, Trondheim
– Samverket, Moss
– Sandnes Bakeri, Sandnes
– Sour To The People, Hønefoss
– Tollboden Bakeri, Flekkefjord
– Tromsø Bakeri, Tromsø
– W.B. Samson, Oslo
– Åpent Bakeri, Oslo

Juryen har vært sammensatt av følgende personer:

Vigdis Myhre Næsseth, bedriftsrådgiver/daglig leder, Fossekall as (juryleder)
Jobbet som bedriftsrådgiver i over 20 år, og har bistått i utallige omstillings- og forbedringsprosesser hos næringsmiddelprodusenter. Har spesiell kunnskap om bakeribransjen etter flere større oppdrag de seneste årene, fra industriell produksjon til håndverksbakerier i større og mindre skala.

Beret Mette Haga, rådgiver, Innovasjon Norge
Har jobbet i næringsmiddelbransjen i over 20 år, og ti år i bakerbransjen med utvikling og kvalitet. Jobber nå i Innovasjon Norge, hovedsakelig med vurdering av prosjekter innen matforedling og andre landbruksrelaterte næringer.

Hilde Skotland Mortvedt, innovasjon og rådgivning, See New AS
Daglig leder, gründer og innovasjonsrådgiver i SeeNew As. Hilde har spesialkompetanse innen forbrukerinnsikt og matinnovasjon. Hun har jobbet som rådgiver for matindustrien siden 1999, først 14 år i Nofima og de siste fem årene som selvstendig næringsdrivende. Hilde kjenner cerealbransjen godt gjennom en rekke utviklingsprosjektet for store og små bedrifter i bransjen.

Oddbjørn Roksvaag, redaktør Baker og Konditor, Vest Vind Media AS
Jobbet som journalist og kommunikasjonsrådgiver i Vest Vind Media siden 1991. Har vært redaktør i Bakeri.net siden 2002 og redaktør i Baker og Konditor siden 2007. Har i disse årene fulgt den norske baker- og konditorbransjen på nært hold.

Powered by Labrador CMS