– Idéen bak Arktis startet med at vi laget gelato i konditoriet på Kringla i mindre skala. Da av halvfabrikata og pastaer. Vi er levende opptatt av naturlige produkter i diskene våre, og det klarer vi godt på brød, bakevarer, konditorvarer og påsmurt, men gelatoen klarte ikke leve opp til dette, melder Cato til bakeri.net.

Løsningen ble å ta seg en tur til gelatoens hjemland, Italia.
–Vi tok en tur til Italia for å lære av de beste, og når vi kom hjem igjen begynte vi å eksperimentere med egne resepter. Og resultatet ble utrolig bra, sier Stubberud – som med på laget også har Brita Pedersen og Tore Myklevold.

Italiensk tradisjon, Nordnorsk håndverk

Hvorfor ville dere starte med italiensk is – bortsett fra at det er kjempegodt?
– Vi gjorde undersøkelser i markedet og fant ut at det var mange der ute som ønsket is uten kunstige tilsetningsstoffer, så vi tok stats og etablerte et eget selskap og flyttet inn i egne lokaler med is-produksjonen. Vi flyttet inn i lokalene i midten av Juni i år, så den første sesongen har gått med til produktutvikling og utvikling av emballasje og så videre, forteller gründeren.

Så langt har Arktis blitt solgt hos Rustikk i Bodø og i Kringla sine kaféer i sommer, som et prøveprosjekt. Og tilbakemeldingene har vært overveldende! Fremover er fokuset på å utvide markedet, med en ambisjon om å bli landsdekkene på sikt.
– Vi har i dag omtrent 15 forskjellige varianter av gelato og sorbèt, men holder på å utvikle sortimentet. Så vi regner med å ende på mellom 25 og 30 varianter, sier Cato.

Godt utvalg i disken
Godt utvalg i disken

Disse selges i 2,5 og 5 liters bokser for kafé og storkjøkkenmarkedet, og seks av disse variantene vil de også selge i porsjonsbeger på 230 og 500 ml for salg i fryseskap. I tillegg lages det softis-mix med ekte vanilje, får jeg vite.
– På Arktis lager vi det italienerne kategoriserer som «Artisan gelato», eller håndtverks-gelato om vi skal oversette det. Det vil si at vi produserer fra bunn med kun naturlige råvarer og vi bruker batchmaskiner som gir oss stor fleksibilitet, men også setter krav til kompetansen til ismakerne. Det betyr at vi også kan imøtekomme kundene om de skulle ha spesielle ønsker i forhold til smaker eller annet, melder Cato Stubberud.

Cato Stubberud - daglig leder av Kringla AS, medeier i Rustikk Bodø og nå en av gründerne bak Arktis
Cato Stubberud – daglig leder av Kringla AS, medeier i Rustikk Bodø og nå en av gründerne bak Arktis