En fullsatt sal i Hofbrauhaus i München ga vinneren stående applaus da president Ole John Berntsen kunngjorde at vinneren av Årets Bakeri 2018 er Edgars Bakeri i Mandal.

– En stor anerkjennelse

– Å vinne Årets Bakeri 2018 er veldig stort for oss. Det er en stor anerkjennelse for at vi har jobbet hardt for det vi har tro på. Og den jobben har vi gjort med hjertet, sa en hoppende glad Rune Vindsetmo etter prisutdelingen. Han tok imot prisen på scenen i München sammen med Hans Inge Justnes, begge eiere i Edgars Bakeri.

Håper å inspirere andre

– Vi endret retning til det ekte og opprinnelige. Denne retningen kommer nå som en ny positiv vind over bakerbransjen som gir optimisme og glede. Nå håper vi at vi kan inspirere andre bakerier til å tenke i de baner som vi har gjort. Vi føler at vi har vært litt i forkant av utviklingen vi nå ser komme i bakerbransjen med fokus på håndverket og rene råvarer, men dette skal slett ikke være noe hvilepute for oss. Å bli Årets Bakeri gir oss bare mer inspirasjon til å fortsette i samme retning. På samme måte som Bakeriet i Lom har blitt en destinasjon, ønsker vi å ta den samme posisjonen på Sørlandet, sier Vindsetmo. ­­

Her er juryens begrunnelse

Vinneren av årets bakeri er et bakeri med lang historie og etablert allerede i 1906. Det ble drevet som et tradisjonelt håndverksbakeri under forskjellige eiere frem til slutten av 90-tallet da dagens eiere etter hvert kom inn i bildet.

Bakeriet opplevde et vendepunkt for ca. 6 år siden, da hovedleveransene til kjedene falt bort. Da fikk bakeriet for alvor kjenne på hvor krevende det ville bli å snu retningen, og jobbet intenst med å finne en ny måte å drifte bakeriet på. Resultatet ble en helomvending, med ny profilering, nytt design, nye produkter og nye utsalg. Ny steinovnsavdeling ble det også – med norsk vri. Alt dette skulle gi kunden merverdi for å hevde seg i den harde konkurransen.

Og jammen har de ikke klart å snu tankskipet! Dette har kostet både tid, mye ressurser og har nå resultert i en solid bedrift igjen. Dette står det stor respekt av. De har brutt ut av et tradisjonelt mønster for å møte fremtidens kundekrav – og det med stor lidenskap til faget.

I sitt nye konsept er bakeriet opptatt å følge med på trender, ha ekte produkter med gode råvarer der historiefortellingen er viktig. Kundeopplevelsen står i fokus, og bakeriet tilbyr det som kundene etterspør. Det være seg sunnere produkter, lunsjkonsept og en hyggelig handleopplevelse.

Vinneren fremstår som en stor inspirasjon for bransjen – og har vist at det nytter å snu en negativ trend. Et fremragende eksempel for faget og kolleger i bransjen.

Kort om Edgars Bakeri

Edgars Bakeri As er et håndverksbakeri i Mandal. Det ble etablert i 1906 av baker Laland. På 50-tallet overtok Ted Engervik. Han drev det fram til slutten av 70-tallet før Edgar Udø overtok. I 1998 overtok Rune Vindsetmo, Hans Inge Justnes og Kjell Rune Valand driften. Og bakeriet har beholdt navnet Edgars bakeri.

I tillegg til å være tradisjonelt bakeri og konditori, har bedriften også et ekte fransk og italiensk bakeri. Her er det bare håndarbeid, surdeig og lange hevetider. I tillegg stekes alt rett på steinen i steinovnen. Dette er produkter som skiller seg ut, og har gjort det mulig for Edgars bakeri å ekspandere. I april 2017 åpnet de nytt utsalg i Markens gate i Kristiansand. I 2018 har de åpnet i Amfi Farsund og i Lyngdal sentrum. I tillegg har de fem filialer i Mandalsområdet. Omsetningen nærmer seg 45 millioner. Bedriften har mesterpapirer i begge fag, svennebrev og fagbrev.

Med stort og smått, sysselsetter nå bedriften nær 100 personer. De ansatte liker å glede mennesker med gode bakervarer. Og som noen av deres kunder sier, så er det spennende å se ansiktsuttrykket til de som smaker kaneldrømmen deres for første gang. Bedriften satser på fortsatt vekst, og videre utvikling av spennende produkter.