Vil droppe øko-målsetning

Regjerningen vil fjerne statlige mål om produksjon og forbruk av økologiske matvarer.

Publisert Sist oppdatert

Under presentasjonen av  Stortingsmelding nr. 11, om fremtiden i norsk landbruk, fremmer regjeringen forslag om å avvikle politiske mål på omsetning/forbruk og produksjon av økologiske matvarer.

 

Forbruker må avgjøre

I meldingen som heter ”Endring og utvikling”, går statsråden inn for å droppe det politiske målet om 15 prosent økologisk produksjon og forbruk.

Det er ønskelig at det er en balanse mellom utviklinga i produksjon og forbruk av økologisk mat, og Regjeringa vil at etterspørselen fra forbruker skal styre den økologiske produksjonen. Regjeringa meiner derfor at man bør fjerne det politisk vedtatte prosentmålet. Regjeringa vil utarbeide en strategi for økologisk jordbruk i samarbeid med relevante aktører, og sikre muligheter til økologisk drift i tråd med etterspørselen, uttaler departementet.

– Produksjonen må være basert på etterspørsel i markedet og ikke hva staten mener forbruker skal spise, sier Dale.

 

Ikke fremtidsrettet

Radikale grep vil endre grunnleggende rammebetingelser for norsk landbruk og økomålene skrotes, om det går slik regjeringen vil. Stortingsmeldingen er ikke framtidsrettet, mener Oikos.

– Dette er ikke framtidsrettet, det er viktig med klare mål og presise virkemidler for å skape forutsigbarhet for alle involverte i et raskt voksende marked. Ellers vil ikke den norske bonden få være med på markedsutviklingen og importen vil ta over markedet, sier daglig leder i Oikos- Økologisk Norge, Regine Andersen.

– Det er heller ikke en etterspørsel-basert politikk slik ministeren bebuder, for forbrukerne i Norge etterspør norskprodusert økologisk mat. Det vil de ikke få uten klare mål for politikken. Stortingsflertallet, minus regjeringspartiene stadfestet nylig at de står bak økomålene og går inn for flere tiltak for å nå dem. Vi kan derfor håpe på at regjeringen blir nedstemt, sier Regine Andersen.

Regine Andersen i Oikos mener forslaget er det motsatte av fremtidsrettet.
Regine Andersen i Oikos mener forslaget er det motsatte av fremtidsrettet.
Powered by Labrador CMS