Tonje Holtungen og Vibeke Løseth fra BKL viser frem Dronningkaken til pressen som var tilstede i slottsparken tirsdag.
Tonje Holtungen og Vibeke Løseth fra BKL viser frem Dronningkaken til pressen som var tilstede i slottsparken tirsdag.

Dronningkake til Dronningen

Tonje Holtungen og Vibeke Løseth fra BKL var tirsdag tilstede i Dronningparken ved Slottet med spesialdesignede kaker til H.M. Dronning Sonjas 80-års dag.

Publisert Sist oppdatert

Vi legger merke til Kongehusets interesse for yrkesfag og er glade og stolte for at vi kan være her i dag og vise frem faget vårt på en så fin måte.

Den 4. juli er H.M. Dronnings Sonjas 80-års dag og en rekke begivenheter finner sted i slottsparken for å markere jubileet, deriblant kakeservingen med Dronningkaken laget av Baker- og Konditorlandslaget.

Festen startet med avdukingen av DNTs gave til Dronningen, en statue av Dronningen i velkjent positur på tur, laget av kunstner Kirsten Kokkin.

– Dette er en statue av en dronning vi alle kan kjenne igjen, sa kronprins Haakon etter avdukingen.

Hele Kongefamilien samlet i slottsparken for å markere H.M. Dronning Sonjas 80-års jubileum
Hele Kongefamilien samlet i slottsparken for å markere H.M. Dronning Sonjas 80-års jubileum

Galleriåpning og piknik

Videre var det åpning av galleriet KunstStall, en av de gamle stallbygningene på slottet. Her er det donert over 160 verker fra norske kunstnere til den kunstinteresserte jubilanten og det vil bli et permanent galleri i den gamle stallen.

Etter galleriåpningen går så alle inviterte gjester til en stor piknik i slottsparken, hvor blant annet Dronningkaken skal serveres.

Tonje Holtungen og Vibeke Løseth fra BKL har jobbet hardt de siste dagene og i natt var det ferdigstilling av 40 kaker som de celebre gjestene fikk få servert til pikniken.


Her kan du lese oppskriften


Hektisk innspurt

– Dronningkaken er en tidkrevende kake å lage og siden vi skulle lage 40 stykker, så begynte vi å lage pynten allerede på forrige landslagssamling. Dette er en laginnsats og alle har bidratt, selv om det er jeg og Vibeke som har tatt siste del, forteller Tonje Holtungen.

– Selve ferdigstillingen har vi jobbet med i går kveld, i natt og i morges. Vi har brukt Sjokoladesalongen til Tonje i Vestfossen og i morges var vi på Bakehuset Økern for siste touch. Heldigvis fikk vi god hjelp derfra til transporten ned hit, det var en av de kritiske punktene, slik at alle kaker skulle komme uskadet frem til slottet, forteller Vibeke Løseth.

Dronningkaken, laget av BKL i samarbeid med slottet.
Dronningkaken, laget av BKL i samarbeid med slottet.

Kongehuset støtter yrkesfag

Kongeparet har tidligere bemerket sin støtte til yrkesfag og dette ligger nok til grunn for at Baker- og Konditorlaget fikk lage denne gaven.

– Vi legger merke til Kongehusets interesse for yrkesfag og er glade og stolte for at vi kan være her i dag og vise frem faget vårt på en så fin måte. Dette er rett og slett en gave til Dronningen fra hele bransjen som vi håper blir satt pris på og også at faget vårt blir lagt merke til, sier Tonje Holtungen.

I kaken var det valgt ut lokale, kortreise råvarer som er i sesong nå. Sommerlige og friske smaker var vektlagt. Blant råvarene til jubileumskaken var jordbær fra Lier, hylleblomst fra Telemark og basilikum fra Eiker.

Noen råvarer har reist lengre; mandler fra Marocco, kremost fra Italia, sjokolade fra Frankrike og vanilje fra Tahiti. Pynten var lett og sommerlig, og speile Dronningens interesse for naturen og det franske, skrives det i en pressemelding fra BKL.

Powered by Labrador CMS