– Her på Innlandet er lefser et stort tradisjonsprodukt. Historisk sett ble potetrester tatt vare på og mor i huset bakte gjerne lefser av restene. Det gjaldt hele året. Her er lefser mye mer enn bare innpakning av en pølse! Derfor er ferskhet og god kvalitet veldig, veldig viktig, sier Per Wilhelm Klevenberg.

Enkelt valg

Klevenberg (49) har jobbet ti år i Engers lefsebakeri som ble etablert i 1954. Allerede før familien Enger etablerte firmaet bakte flere søsken lefser mange steder også utenfor Gjøvik.

– Vi er veldig opptatt av kvalitet og ferskhet. Over 60 prosent av det vi produserer lages om natten og blir kjørt ut om morgenen til dagligvarebutikker og andre kunder. Nå før jul leverer vi også til en del restauranter og andre etablissementer, forteller Klevenberg som er sjef i et firma med 30 årsverk. I perioden før jul er det 50-60 personer på lønningslista.

– I november og særlig desember er det veldig, veldig travelt. Alle skal ha lefser fra Gjøvik til jul. Spør du en person fra Gjøvik om hva han eller hun velger om valget står mellom lefse og juletre så er svaret enkelt: Det blir lefse, smiler Per Wilhelm.

Bedriften produserer lefser og lomper i alle kategorier, og har flere ulike varianter av lefser til jul. Det er snakk om vanlig lefse, lefserull og lefserull bakt av mandelpotet og spesialiteten Festlefse.

– Den består av to store, runde lefser på over en halv meter i diameter. Nytt for i år er glutenfri lompe. Det har vært stor etterspørsel etter dette, og vi har allerede fått utrolig mange tilbakemeldinger fra folk som setter stor pris på dette. De har fått julegaven på forskudd!

Det er høy aktivitet på Engers Lefsebakeri nå inn mot jul.

Det er høy aktivitet på Engers Lefsebakeri nå inn mot jul.

Drømmer om lefser

Hvor mange lefser produserer dere i løpet av et år?
– Fem millioner pakker med lomper og lefser og i snitt er det vel cirka ni lefser i hver pakke, forteller lefsesjefen.

– Det skulle bli over 40 millioner?

– Ja, det stemmer nok! Det er ikke fritt for at jeg drømmer om lefse døgnet rundt. Særlig nå mot jul er jeg opptatt av at alt skal gå som vi ønsker. Gjennom hele desember er jeg spent på om alt går som det skal, sier Per Wilhelm som merker at strømprisene gjøre innhugg i resultatet.

– Vi er en god og solid bedrift, men vi koker alle potetene og vi steker på takke så vi merker det godt på strømregningen. Dessuten driver vi egen distribusjon og har åtte biler ute året rundt, men hele 12 nå i desember. Da gjør også drivstoffutgiftene utslag på bunnlinjen, sier Per Wilhelm Klevenberg i Engers lefsebakeri i Gjøvik.