17-åringen jobber som «sjefskonditor» hos familiens populære kafé i Drammen, Fristelse Café. Hans største drøm er å kunne reise rundt i verden å lære av de beste konditorene. Men fram til da så er fokuset på å lage de beste og lekreste bakverkene – og å være med i Årets Kake er for Dominik en viktig læringsarena.

Du var med i konkurransen i 2014 også, hvordan opplevde du det å være med?
– Ja, jeg var med i konkurransen Årets Kake 2014, som også var min aller første konkurranse. Jeg fikk lære veldig mye av det, men hadde det også veldig moro. Jeg fikk blant annet mange flere idéer til smaks-sammensetninger, dekor-elementer med mer. Også får du en veldig stor og fin mulighet til å vise deg og det du kan frem til andre personer!

Nye konkurranseregler

Men en stund var han redd for å gå glipp av hele Årets Kake, fordi kravene til påmelding var blitt endret til at man måtte minst gå i læra for å kunne melde seg på. Og Dominik er nå akkurat ferdig med VG2 matfag og jobber fult som konditor i kafeen hos foreldrene, hvor han trenger å være før han kan starte i læra og gå for fagbrevet.

Du var bekymret for at du ikke kunne få delta under Årets Kake, men nå skal du likevel være med. Hva skjedde?
Jeg var litt bekymret over at jeg ikke fikk være med på konkurransen, fordi slike konkurranser kan man lære utrolig mye av, dermed var jeg litt skuffet over at jeg i utgangspunktet ikke fikk være med i år. Dermed skrev jeg til arrangøren, og spurte om det ikke er noe som helst mulighet for å kunne melde meg på, sier konditorspiren.

Dominik var kjent fra før etter å ha deltatt under konkurransen i fjor samt fra NM Ung Konditor samme år.
– Jeg fortalte at jeg er akkurat ferdig med VG2 matfag, og jobber nå som konditor i kafeen til mine foreldre, og at jeg i utgangspunktet vil kunne ta fagbrevet etter hvert, forteller han og legger til at å jobbe 200% både som lærling og som konditor hos den relativt ny-startede familiebedriften, lar seg bare ikke gjøre.

Dominik fikk ja fra arrangørene om å melde seg på, og dermed er han klar for konkurranse. For det mangler ikke på lidenskap og entusiasme hos den unge konditoren. 

Dominik har lagd bryllupskaker før.
Dominik har lagd bryllupskaker før.

 

Mange bryllupskaker

I år er tema «bryllup» – hvordan har du forberedt deg til konkurransen?
– Når jeg skulle begynne å forberede kaken til konkurransen, så er det helheten jeg tenkte på. Ikke bare slik at denne kaken skal kun bli bedømt av dommere, men også som om det er helt vanlige bryllupsgjester som kan spise denne kaken. Dermed er det veldig rene og fine smaker, ikke noe som en vanlig persjon kan være redd for å smake på. Dekoren er jo også veldig viktig, men under konkurransen har vi veldig stort tidspress på oss, kun tre timer til sammen, det er egentlig veldig liten tid. Dermed tenker jeg vakker, men enkel dekor, forklarer han.

 

 Du er jo «sjefskonditor» hos din families firma Fristelse Café i Drammen – har du mye erfaring med bryllupskaker?
– Kafeen har vi holdt oppe kun i 1,5  år foreløpig – det er ikke den lange tiden. Og i tillegg er jeg jo bare 17 år gammel, så det er nok mange  som er veldig skeptiske til å la en 17-åring lage en av de viktigste kakene i livet deres. Men det er veldig mange som ser hva jeg kan og stoler på meg, og det er bra at det finnes folk som stoler på de unge – for vi har ikke hatt en eneste misfornøyd kunde når det kommer til bryllupskaker jeg har laget til dem!

Det er flotte premier i konkurransen – hvis du vinner, hvordan skal du bruke premien din?
– Jeg har ikke tenkt på hva jeg gjør hvis jeg vinner, det er ikke det jeg fokuserer på. Jeg vil gjøre mitt beste, og se hva dommere sier til det jeg vil presentere for dem.
– Men selvfølgelig, nå må vi være enige i at det er moro å vinne noe? Så om det skjer, så blir det nok satt over til å dra på forskjellige kurs, for å lære av konditorer over hele verden. Det er i hvert fall drømmen, avslutter Dominik Zyngiel – som er klar for konkurranse under Landsmøtet i Stavanger 28-30.august.