moderne sjokolademousse-kake mot mørk bakgrunn
Kunstig intelligens kan blant annet brukes til å utvikle nye kakedesign, nye smaker og nye resepter.

Disse trendene vil prege 2024

Dette er de viktigste bakeri-, konditori- og sjokoladetrendene for det nye året.

Publisert

Puratos er en ledende leverandør til baker- og konditorbransjen internasjonalt. Selskapet har som mål å hjelpe sine kunder til å lykkes med sine forretninger. I tillegg til råvarer og ingredienser, leverer Puratos også relevant og oppdatert forbrukerinnsikt.

Taste Tomorrow by Puratos er en global forbrukerundersøkelse med 20 000 respondenter i 50 ulike land. Informasjonen fra denne undersøkelsen settes sammen med data utarbeidet av kunstig intelligens og kunnskap fra Puratos egne trendeksperter. 

Ifølge Taste Tomorrows seneste funn er det disse trendene som vil prege det nye året i størst grad:

Kunstig intelligens

ChatGTP og andre former for kunstig intelligens (KI) er i ferd med å revolusjonere alle deler av samfunnet vårt, også baker- og konditorbransjen. KI utgjør både et kraftig nytt verktøy og en spennende ny "ingrediens" for verdens bakere og konditorer.

Den kjente ukrainske konditoren Dinara Kasko kaller KI en "uunngåelig alliert". Til den siste utgaven av So Good Magazine har hun laget to nye kakedesign ved hjelp av KI-programmet MidJourney. I tillegg til nye design, vil bakere og konditorer kunne bruke KI til å skape nye smaker, nye resepter og etter hvert også ny arbeidskraft.

Plantebasert bakst

Skiftet har allerede pågått en god stund, og i år vil enda flere flere av verdens forbrukere velge plantebaserte produkter fremfor animalske. Ifølge Puratos undersøkelse er 56 prosent av forbrukerne i verden interessert i veganske baker- og konditovarer. 

Plantebaserte produkter oppfattes som sunnere, mer naturlige og mer klimavennlige enn animalske. I tillegg til veganske alternativer til klassiske baker- og konditorvarer, ønsker dagens forbrukere også unike plantebaserte produkter, så her er det rom for mye innovasjon.

Surdeig og tarmhelse

De siste årene har vi fått stadig mer kunnskap om hvordan tarmen og fordøyelsen vår fungerer. Det har vist seg at god tarmhelse er avgjørende for å ha god helse generelt, og derfor er svært mange forbrukere blitt bevisste på å velge "tarmvennlig" mat. 

Dette er gode nyheter for bakerbransjen. 85 prosent av verdens forbrukere mener nemlig at fiber har en positiv effekt på fordøyelsen. Det økte fokuset på tarmhelse er også med på å forsterke surdeigstrenden. Mange mener at fermentert mat, som for eksempel surdeigsbrød, både har bedre smak og er sunnere enn annen mat.

Innovative klassikere

Den kvadratiskformede kube-croissanten er et bakverk som gikk viralt i sosiale medier som Instagram og TikTok i fjor. Her i landet har håndverksbakeriet Kveitemjøl hatt suksess med dette produktet. Årsaken til kube-croissantens popularitet er trolig blandingen av noe kjent og kjært (smaken og konsistensen) med en helt ny vri (formen). I Puratos' undersøkelse svarer nemlig 73 prosent av forbrukerne at de trenger et kjent element for å prøve ny produkter. Så det kan være lurt å ta utgangspunkt i klassikere når nye innovasjoner skal skapes.

Lokalt og bærekraftig

Tidligere var det jo sånn at de mest eksklusive og ettertraktede matrettene inneholdt eksotiske ingredienser fra de fjerneste strøk. Dagens forbrukere ønsker seg i stedet så kortreist mat som mulig. 69 prosent ønsker å vite hvor maten kommer fra, 70 prosent mener at kortreist mat er positivt for miljøet og 65 prosent mener at mat laget av lokale råvarer er sunnere enn mat laget av importerte råvarer.

Godt for hjernen

I 2024 vil mange forbrukere være på utkikk etter mat som ikke bare er sunn og bærekraftig, men som også kan styrke deres mentale helse. 65 prosent av de spurte i Puratos' undersøkelse er interessert i dette. Mange ønsker seg sjokolade tilsatt ulike urter og krydder som kan bidra til alt fra økt energi og styrket fokus til bedre humør og mindre angst. Kakao er sunt i seg selv, og ved å tilsette for eksempel  hibiskus, kardemomme, rosmarin eller eukalyptus, vil man kunne oppnå enda flere helsegevinster. 

Powered by Labrador CMS