Det kom færre folk, men fra flere bakerier enn vanlig, da Din Baker endelig fikk mulighet til å samles fysisk igien. – Det virker som alle medlemmene har satt stor pris på endelig å komme ut og få påfyll, sier daglig leder Georg Husebæk til Bakeri.net.

Importspøkelset

I helgen møttes medlemmer fra hele landet. Husebæk trekker frem butikkutvikling, samarbeid og kunnskapsdeling som sentrale temaer. – Det er viktig at vi får satt oss ned og pratet gjennom egne tanker og andre folks tanker, sier han.

Restriksjonene det siste halvannet året har ført til store svingninger fra måned til måned. I tiden fremover trekker Husebæk frem importen som det store spøkelset for kjeden og bransjen.

– Det kan vi møte med godt håndverk. Norske bakere er blant verdens beste. Det burde vi kunne bruke til å ta opp denne konkurransen, sier han.

Lokale helter

Georg Husebæk trekker også frem hvordan lokalbefolkninger over hele landet har slått ring rundt næringslivet sitt. Det nyter bakerne godt av:

– Det er ingen som ikke liker den lokale bakeren. Bakeren står for et lyspunkt i hverdagen, sier han.

Din Baker-bakeriene hadde en liten nedgang i omsetningen i fjor. Med farten som har vært hittil i år, derimot, ser det ut til å bli vekst. Ikke bare er omsetningen høyere enn i fjor – den ligger også an til å bli høyere enn den var i 2019.

– Bransjen er ikke kommet langt

Enda høyere blir den hvis butikkutvikler Trond Aam får det som han vil. – Jeg er overrasket over hvor kort vi er kommet, sier han på vegne av hele bransjen.

Aam har lang erfaring fra andre deler av handelen, blant annet som markedssjef i Nille. – De prinsippene som fungerer i Nille, fungerer hos oss. Butikkutvikling er et fag. Selgende butikk er et fag, sier Aam.

Venter på revolusjonen

Han går og venter på at bakeriene skal få sin revolusjon, i form av en «category killer»:

– Norge er verdensmestre i kjeder. I den ene bransjen etter den andre er det kommet en «category killer» – en aktør som snur alt på hodet. Dagligvarebransjen fikk Rimi og Rema samtidig. Specsavers kom i brilleverdenen. Det siste

Butikkutvikling er et fag, ikke et venstrehåndsarbeid, erklærte en engasjert Trond Aam på Din Baker-samling.

Butikkutvikling er et fag, ikke et venstrehåndsarbeid, erklærte en engasjert Trond Aam på Din Baker-samling.

Foto: Georg Mathisen

nå er Cutters innenfor frisør.

– Hvem er det som kommer i vår bransje? Når kommer det en «category killer» til oss? Er den allerede kommet? Hvordan vil den være? Er det noen av oss som tar den utfordringen? spør Trond Aam.

Tallknusing og brød

Han utfordrer kjedekollegene til å sørge for at butikkutvikling ikke bare er et venstrehåndsarbeid; noe de gjør ved siden av:

– Dette er minst like viktig som å bake gode brød hvis vi har ambisjon om å drive butikk. Og vi må jobbe kunnskapsbasert med dette faget. Alle har en mening, men mange har altfor dårlig kunnskap. Vi må skaffe tall, se i bakspeilet, se hva vi gjorde i går, ta de gode tingene og dra dem videre. Vi er nødt til å grave oss ned i tall. Tallknusing er en undervurdert idrett, ifølge butikkutvikleren.

Aam understreker at kundene er ubevisste og impulsive:

– Slutt å tenke at kunden er rasjonell. Slutt å tenke at kunden gjør det samme som i går! sier han.

Trond Aam stiller tre spørsmål til medlemmene i Din Baker: Hvordan friste flere kunder inn? Hvordan få dem til å kjøpe mer? Og: Hvordan få flere til å komme tilbake oftere?