Klikkbar 3D-modell: Det nye systemet baserer seg i stor grad på spillteknologi, og skal derfor være intuitivt og enkelt å bruke.
Klikkbar 3D-modell: Det nye systemet baserer seg i stor grad på spillteknologi, og skal derfor være intuitivt og enkelt å bruke.

Digitaliserer bakerier med spillteknologi

Det nystartede IT-selskapet Moicon AS har utviklet et digitalt styringsverktøy som kan være midt i blinken for små og mellomstore bakerier.

Publisert Sist oppdatert

Jeg liker at dette systemet er stedsuavhengig, og at jeg derfor har viktig informasjon tilgjengelig uansett hvor jeg er.

Nyheten om at det lille flatbrødbakeriet Holmen Crisp på Toten har blitt digitalisert ved hjelp av tredimensjonal spillteknologi, vekker internasjonal interesse.

— Vi har fått en del oppmerksomhet fordi vi har utviklet et digitalt styringssystem som passer for små og mellomstore bedrifter, bekrefter daglig leder i Moicon AS, Torbjørn Grimstad.

Han forklarer at det som ellers er på markedet av digitaliseringssystemer egner seg best for store selskaper fordi de både er veldig kostbare og veldig kompliserte.

— Vi har laget et system som er så enkelt at selv folk uten pc hjemme skal klare å bruke det. Målet er at det skal effektivisere produksjonen og dermed gi bedriftene kostnadskutt, sier Grimstad.

Vil ivareta kunnskap

Bedriften som han selv har startet, Moicon AS, holder i likhet med Holmen Crisp, til på Kapp i Østre Toten kommune. Det var slik han kom i kontakt med Camilla Rostad, som er tredje generasjons eier og driver av Holmen Crisp. Etter sommeren blir Holmen Crisp det første bakeriet i Norge som tar i bruk det nye digitale styringssystemet fra Moicon.

— Det blir veldig spennende, for dette er jo litt forskning og utvikling, sier Rostad til Bakeri.net.

Hun forteller at mye av kunnskapen om hvordan bakeriet hennes drives er nedarvet og erfaringsbasert.

— Jeg driver et lite bakeri med utstyr som er veldig gammelt. Noen av maskinene er over 100 år gamle. Vi har ingen nedskrevne manualer for hvordan de skal brukes, og fremgangsmåten vil uansett være forskjellig fra dag til dag. Temperaturen ute og kvaliteten på melet er bare noen av parameterne som spiller inn. Det var primært mitt ønske om å ta vare på denne kunnskapen, som gjorde meg interessert i systemet til Moicon.

Blir mindre sårbare

Produksjonen ved Holmen Crisp har i stor grad vært styrt av manuell logging, menneskelig hukommelse og magefølelse. Nå har it-gründerne i Moicon utviklet en 3D-modell av bakeriet som er klikkbar og kan styres via et nettbrett. Hit vil det komme informasjon om temperaturer, luftfuktighet, råvarer og lignende fra sensorer som er festet til maskinene.

— Dermed kan de ansatte bruke mindre tid på manuell logging, og i stedet jobbe mer effektivt med produksjonen. De trenger heller ikke å stole på sin egen magefølelse i like stor grad, noe som gjør det lettere med rekruttering. Det vil gjøre oss mindre sårbare, sier Rostad, som regner med at de etter en tid med datainnsamling også vil kunne fange opp noen interessante trender.

Som daglig leder er hun selv mye på farten, men med det nye styringssystemet vil hun likevel kunne følge med på produksjonen.

— Jeg liker at dette systemet er stedsuavhengig, og at jeg derfor har viktig informasjon tilgjengelig uansett hvor jeg er. Selv om jeg er på reise, vil jeg kunne ta en kjapp titt innom bakeriet for å se hvordan det går, for eksempel hvor mye som har blitt bakt i løpet av dagen.

Kan overvåke melstøv

Torbjørn Grimstad i Moicon opplever allerede stor interesse fra bakerbransjen for det nye systemet, og han er for tiden i ferd med å implementere det hos to bakerier til.

— Små og mellomstore bakerier står overfor mange av de samme utfordringene og problemstillingene, uavhengig av hva de baker. Ut i fra de tilbakemeldingene vi har fått så langt, opplever vi absolutt at det er behov for teknologien vår. Vi ser for oss å tilby en standardisert pakkeløsning for bakerier etter hvert, forteller han.

Noe av det som vil kunne inngå i en slik pakke, er HMS for bakerier.

— Vi vet for eksempel at ansatte i bakerier går og puster inn melstøv, men ikke hvor mye. Det vil nok være interesse for å kunne overvåke dette digitalt, sier Grimstad.

 

Powered by Labrador CMS