Fra 24. til 28. november ble Villeroy & Boch Culinary World Cup (VM for kokkelandslag) gjennomført i Luxembourg. Begge de norske kokkelandslagene (senior og junior) var med, og selv om begge lagene fikk flere gullmedaljer underveis, ble sammenlagtresultatet to bronse til Norge.

Daglig leder i Norske Kokkers Landsforbund, Espen Wasenius, forklarer at det er laget med flest poeng som vinner VM for kokkelandslag.

— VM består av flere konkurranser, og i hver konkurranse starter lagene med 100 poeng. Så får de trekk dersom det er noe å trekke for.

70 – 79,99 poeng gir bronse, mens 80 – 89,99 poeng gir sølv og 90 – 99,99 poeng gir gull. Dersom et lag får et «svakt» gull og et «svakt» sølv, kan derfor et lag med to «sterke» sølv gå forbi og vinne konkurransen totalt.

En av juniorlagets desserter inneholdt blant annet grønne epler, rømme og osten Nyr.

En av juniorlagets desserter inneholdt blant annet grønne epler, rømme og osten Nyr.

Foto: Eirik Nilssen/Matbyrået Impuls

Svensk sammenlagtseier

I VM i Luxembourg fikk Kokkelandslaget senior gull i både varmmat og koldtbord. Det samme fikk juniorlandslaget. Sammenlagt holdt det til bronse for hvert av lagene. Gullet gikk til Sverige og sølvet tok Singapore.

Wasenius skryter av det norske lagets innsats under VM, og, ikke minst, i forkant av konkurransen.

— De siste 18 månedene har de trent i 18 500 timer. Og selv om noen står foran, er dette lagarbeid. Lagånden er veldig sterk i begge lagene, og alle var topp motiverte under VM, forteller han.

Både senior- og juniorlaget har med egne konditorer på laget, og de har hovedansvaret for det søte i menyene.

— Det norske kokkelandslaget har lange tradisjoner for å ha med gode konditorer. Vi har blant annet hatt Sverre Sætre og Lars Lian på laget tidligere, sier Wasenius.

Honningdessert signert Det Norske Kokkelandslaget.

Honningdessert signert Det Norske Kokkelandslaget.

Foto: Eirik Nilssen/Matbyrået Impuls

To år til OL

På seniorlaget er det nå tre utøvere som er dedikerte til desserter og andre søtsaker: Henrik Falkensten, Vibeke Thomassen og Elisabeth Måseidsvåg Olsen. Falkensten lagde desserten til varmmat-menyen som ga laget en gullmedalje, mens Tomassen og Olsen sørget for showpiece og petit fours til koldtbordet, som også stod til gull. Commis Jon Erlend Matre bidro med garnityr og dekorasjon i sjokolade. Han ble også kåret til «Beste Commis» på det norske laget.

Runa Kvendseth er juniorlagets konditor. Hun hadde ansvaret for begge dessertene som laget deltok med i konkurransen.

Nå starter Kokkelandslagene treningen mot neste store konkurranse, som er OL i Stuttgart i 2020.

Foto: Eirik Nilssen/Matbyrået Impuls