Dromedar Kaffebar i Trondheim, som også driver Dromedarbakeriet, gjorde det sterkt på hjemmebane da Norgesmesterskapet i kaffe ble arrangert i forbindelse med Trondheim Kaffefestival i starten av mars.

Det ble konkurrert i de fire klassene Klassisk barista, Brewers, Roasting og Cup Tasting. Adrian Berg sikret Dromedar seier i den klassiske baristakonkurransen, mens Erlend Wessel-Berg, også fra Dromedar, ble beste kaffebrenner.

Vinneren i hver klasse skal representere Norge i internasjonale mesterskap senere i år, og til sammen utgjør de derfor Kaffelandslaget 2019.

Her er resultatlisten fra årets Kaffe-NM i Trondheim:

Klassisk barista

 1. Adrian Berg, Dromedar Kaffebar
 2. Bjørn Arne Læknes, Supreme Roastworks
 3. Alexander Monsen, Norð

I denne konkurransen var oppgaven å lage to espresso, to melkedrikker og to signaturdrikker. En signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minimum en shot espresso. Kaffesmaken skal være tydelig og drikken kan ikke inneholde alkohol eller sirup. Signaturdrikken kan serveres varm eller kald. Deltakerne fikk totalt 30 minutter som inkluderte forberedelse, brygging, fremføring og opprydding. Fremføringen kan inneholde en beskrivelse av art, opprinnelse og en personlig begrunnelse for hvorfor man har valgt å servere denne spesifikke kaffen.

Adrian Berg (29) deltok i sitt sjette NM og nådde endelig til topps i denne klassen. Ålesunderen har bodd i Trondheim i 7 år og jobber til daglig som driftsansvarlig i Dromedar. Han har tidligere jobbet i Jacobsen & Svart og Godt Brød. Adrian brant sin egen kaffe til konkurransen. Som Norges beste barista skal han representere Norge i World Barista Championship. Norge har to verdensmestre i denne konkurransen; Robert Thoresen og Tim Wendelboe.

Dromedars Adrian Berg (29) deltok i sitt sjette NM og nådde endelig til topp i den klassiske baristakonkurransen.

Dromedars Adrian Berg (29) deltok i sitt sjette NM og nådde endelig til topp i den klassiske baristakonkurransen.

Foto: Frida Helgerud

Brewers

 1. Erlend Wessel-Berg, Dromedar Kaffebar
 2. Anton Söderman, Kaffebrenneriet
 3. Edvard Moe, Coffeeberry

Denne konkurransen går ut på å lage best mulig håndbrygget kaffe. Aeropress, V60, presskanne, Chemex osv. var tillatt. Deltakerne kunne også bruke egen vannkoker og kvern. De skulle gjennom to serveringer; en såkalt «Compulsory», hvor alle får tildelt samme kaffe, og en «Open» med valgfri kaffe. «Compulsory» er en anonym servering slik at dommerne ikke kan identifisere deltaker, og her skulle det ikke avholdes noen fremføring. Under «Open» skulle det holdes en fremføring med en beskrivelse av art, opphav og en personlig begrunnelse for valg av kaffe og bryggemetode. Det skulle lages tre individuelle brygg samtidig, ett til hver av smaksdommerne. Deltakerne fikk fem minutter til forberedelse og ti minutter til brygging og servering.

Erlend Wessel-Berg (21) er en ung fysikkstudent fra Trondheim som jobber som barista hos Dromedar. Han deltok i sitt andre NM og overbeviste dommerne gjennom begge rundene i Brewers Cup. Han har trent utallige timer med Adrian Berg, og sammen har de coachet hverandre frem til hver sin NM-seier. Som Norgesmester i håndbrygg skal Wessel-Berg representere Norge i World Brewers Cup. Odd-Steinar Tøllefsen er vår eneste verdensmester i denne grenen.

Erlend Wessel-Berg (21) er en ung fysikkstudent fra Trondheim som jobber som barista hos Dromedar.

Erlend Wessel-Berg (21) er en ung fysikkstudent fra Trondheim som jobber som barista hos Dromedar.

Foto: Frida Helgerud

Roasting

 1. Simo Kristidhi, Solberg & Hansen
 2. Idar Andre Ellingsen, Pala Kaffebrenneri
 3. Oliver Hanken, Jacu Coffee Roasters

Kaffebrennerne er de som forvandler råkaffe til brente bønner, og her kreves både kunnskap om råvaren og evne til å lage en brenneprofil som får det beste ut av bønnene. Konkurransen gikk over tre dager og deltakerne skulle brenne totalt fire ulike kaffer, én single origin og tre ulike kaffer til en blend. Første del kalles «Pre-Roasting». Råkaffen prøvebrennes og analyseres med hensyn til fuktighetsnivå, tetthet og størrelse. Deretter utarbeides en brenneprofil som er grunnlaget for produksjonsbrenning dagen etter. Siste dag evaluerer dommerne resultatet.

Norges beste kaffebrenner skal representere Norge i World Coffee Roasting Championship. Audun Sørbotten ble verdensmester i 2015.

Simo Kristidhi (44) har jobbet hos Solberg & Hansen i 15 år, og med en sterk sjettplass i fjorårets VM, begynner den erfarne kaffebrenneren å nærme seg favorittsjiktet.

Simo Kristidhi (44) er Norges beste kaffebrenner, som også ligger an til å gjøre det bra i VM.

Simo Kristidhi (44) er Norges beste kaffebrenner, som også ligger an til å gjøre det bra i VM.

Foto: Frida Helgerud

Cup Tasting

 1. Ludvik Bonna Hopstock, Fuglen Coffee Roasters
 2. Vilde Lützov-Holm, Solberg & Hansen
 3. Bjørn Arne Læknes, Supreme Roastworks

I Cup Tasting ble deltakerne stilt framfor et bord med 8 x 3 kopper filterkaffe. De tre koppene var stilt opp i triangler, hvor hver triangel bestod av to kopper som er like og en ulik. Deltakerne skulle ved hjelp av smak og luktesans identifisere flest mulig ulike. Konkurransen ble arrangert med innledende runde, semifinale og finale.

Ludvik Bonna Hopstock (21) er kaffebrenner hos Fuglen Coffee Roasters. Han har tidligere vært barista hos Fuglen i Oslo sentrum, og styrer nå brenneriet og kaffebaren i Gamlebyen. Som Norgesmester skal han representere Norge i World Cup Tasters Championship.

Ludvik Bonna Hopstock (21) ble årets Norgesmester i Cup Tasting.

Ludvik Bonna Hopstock (21) ble årets Norgesmester i Cup Tasting.

Foto: Frida Helgerud