Ryfylke Bakeri og Konditori har nylig åpnet en ny avdeling på hele 200 kvadratmeter i det nye kjøpesenteret R13 på Tau i Rogaland. Daglig leder og eier Gunvor Fiskå forteller at hun var i tvil helt frem til åpningsdagen. Men nå er hun glad for at hun turte å stole på magefølelsen, og ikke minst, kundene sine. For den nye kafeen har fått en drømmestart.

– Vi har hatt veldig godt besøk fra første dag, og kundene er flinke til å holde avstand. Jeg ser nå at det var veldig riktig å åpne, forteller Fiskå til Bakeri.net.

Den nye kafeen skulle egentlig ha åpnet 26. mars, sammen med resten av det nye kjøpesenteret på Tau.

Nytt interiør: Alt av utstyr og interiør til den nye kafeen er kjøpt nytt fra Tyskland.

Nytt interiør: Alt av utstyr og interiør til den nye kafeen er kjøpt nytt fra Tyskland.

Foto: Ryfylke Baker og Konditori

– Men det lot seg ikke gjøre for vår del. Vi hadde bestilt alt av utstyr og inventar fra Tyskland, men akkurat da den første leveransen kom til Norge ble landet stengt ned på grunn av koronaviruset. Og montørene som også hadde kommet fra Tyskland, ble sendt rett hjem samme dag. Samtidig ble en del av utstyret stående fast på grensen, og dette kom først frem til påske, forteller Fiskå.

Da alt var på plass fikk hun tak i noen norske fagfolk som klarte å montere det tyske utstyret og gjøre kafeen klar til bruk. Men Fiskå var veldig usikker på om hun burde åpne med en gang, eller vente på «bedre tider».

Tredoblet omsetning

– Jeg veide mye for og imot. Spørsmålet var om vi ville tape mest penger på å åpne eller på å holde stengt. Selv følte jeg for å åpne, men mange av mine ansatte mente det var for tidlig. Til slutt spurte jeg kundene våre rett ut på Facebook: Hvis vi åpner nå, vil dere komme for å kjøpe brød, kaker og påsmurt? Responsen var veldig god, sier Fiskå.

Kundene har strømmet til den nye kafeen, som har hatt en tredobling av inntektene siden åpningen 22. april.

– Tidligere hadde vi bare et lite lokale på 40 kvadratmeter på Tau. Vi hadde regnet med å doble omsetningen i det nye lokalet, men det har altså gått enda bedre enn forventet. Lokalbefolkningen er veldig flink til å støtte oss, og det setter vi stor pris på, sier Fiskå.

Stor investering

Hun har drevet for seg selv i 26 år, og den nye kafeen på Tau er hennes største investering noensinne.

– Alt av utstyr er nytt; disker, interiør, ovner og komfyrer, og da koster det. Vi skulle egentlig ha hatt en stor åpningsfest, men slik ble det jo ikke.

Bakeriet og kafeen på Jørpeland har holdt åpent hele tiden, men med reduserte åpningstider.

– En del ansatte har også vært helt eller delvis permitterte. Men nå er mange tilbake i jobb, og jeg håper at alle kan være tilbake igjen snart, sier Fiskå.