Det er bevist!

Tvilt på om grovt brød er sunt? En stor litteraturgjennomgang bekrefter nok en gang at grovt brød og fullkornsprodukter er bra for deg og helsen din.

Publisert Sist oppdatert

I Norge ser det ut til at den store «lavkarbo-bølgen» fra tidligere på 2000-tallet nå har krympet betraktelig.

Medisinsk vitenskap har som sitt fremste mål å finne mirakelformelen som gir mennesker et lengre og friskere liv. Nå har en metaanalyse av 45 internasjonale studier, nylig publisert i British Medical Journal (BMJ), konkludert med at et kosthold med grovt brød og fullkornsprodukter kan redusere risikoen for å dø tidlig med hele 18 prosent!

Det er tidligere vist at inntak av grove kornprodukter har positive helseeffekter ved diabetes 2, hjerte- og karsykdommer og overvekt. Den siste forskningen viser i tillegg at helsegevinsten av å spise grovt brød og fullkornsprodukter er signifikant lavere dødelighet fra både kreft, infeksjonssykdommer og luftveissykdommer.

Men hvor mye grove produkter skal til for å sikre seg et langt og friskt liv? Forskningen viser at gevinsten er størst for de som i dag ikke spiser fullkorn i det hele tatt. For denne gruppen er bare 30 gram fullkornsprodukt per dag nok til å oppnå en redusert risiko for tidlig død på hele 18 prosent.

Det er vel verdt å merke seg at man reduserer risikoen for tidlig død allerede ved første bit; fullkornspasta, grovt brød og fullkornsris gir positiv effekt for hver porsjon. Og det er enkelt å bytte; de fleste dagligvarebutikker har i dag fullkornsvarianter av alt fra pølsebrød og pita til pizza og makaroni.

Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak på 70 og 90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag for henholdsvis kvinner og menn. Dette tilsvarer for eksempel fire grove brødskiver, en tallerken grov kornblanding og to grove skiver, en tallerken havregrøt og en porsjon fullkornspasta eller to tallerkener havregrøt. Det er med andre ord enkelt å ta til seg det som skal til for å sikre helsegevinstene!

Fremdeles mener imidlertid altfor mange, særlig kvinner, at karbohydrater er både fetende og unødvendig.

Lavkarbo er ut!

I Norge ser det ut til at den store «lavkarbo-bølgen» fra tidligere på 2000-tallet nå har krympet betraktelig. Fremdeles mener imidlertid altfor mange, særlig kvinner, at karbohydrater er både fetende og unødvendig. Men å unngå kostfiber i maten er svært uheldig.

Kostfiber gir mange helseeffekter. Fiber fra fullkorn gir en metthetsfølelse som hjelper en med å holde vekten, styrker immunforsvaret, stabiliserer blodsukkeret og senker blodtrykket, reduserer det farlige kolesterolet, og er på toppen av det hele bra for tennene fordi fiberrik mat medfører mer tygging som i sin tur medfører økt spyttdannelse. I tillegg inneholder fullkornsprodukter mange viktige næringsstoffer som for eksempel B-vitaminer, jern, magnesium og sink.

Kostfiber finnes i alle grove brød og kornprodukter, i havregryn, byggryn, frokostblandinger av helkorn og naturris. Mesteparten av kostfibrene kommer fra plantecelleveggene i matvarene.

Grovt brød og andre grove kornprodukter bør med andre ord utgjøre en stor andel av kostholdet ditt hvis du gjennom maten du spiser skal gjøre ditt for et langt og friskt liv!

 

Kilde: www.brodogkorn.no

 

Powered by Labrador CMS