Derfor vant de norske bakerne

Med et kunstverk av en showpiece og noen helt enestående brød, sikret de norske bakerne gullet i Nordic Bakery Cup.

Publisert Sist oppdatert

Norges lag var en maskin.

Tidligere i kveld ble det norske bakerlandslaget utropt som vinner av Nordic Bakery Cup for andre gang. I tillegg til sammenlagtseieren, fikk Norge også kategoriprisene for beste brød og bagetter og beste showpiece.

Det var ikke gitt at det skulle gå så bra for laget som både har ny bakertrener og ny hovedtrener. Underveis dukket det også opp noen utfordringer i form av ovner som ikke fungerte optimalt og litt for høy luftfuktighet i lokalet.

– Denne seieren er helt sinnsyk! Vi har riktignok trent veldig mye, men på mange måter leverer vi over evne i dag, sier hovedtrener Kjetil Dale Aas.

Satset på skulpturen

Trener for bakerne, Remy Corbet, bekrefter at laget har trent knallhardt, spesielt på showpiecen.

– Norge har aldri vunnet prisen for beste brødskulptur i denne konkurransen før, så jeg er veldig fornøyd med at vi klarte det i år. Vi har hatt mye fokus på nettopp skulpturen i treningen vår, og derfor var det ekstra gledelig at vi lyktes med den. Her gjorde Jonathan en kjempejobb, sier han.

Corbet forklarer at laget har vært på et brødskulptur-kurs i Frankrike og lært av de aller beste der.

– Jeg var opptatt av at vi skulle lage en luftig skulptur med mye liv i. Denne måten å bygge skulpturen på er litt annerledes enn hva Norge har gjort tidligere. Ellers har vi hatt mye fokus på prosesser og smaker. Laget jobbet rent og rolig hele veien. Jeg er veldig stolt av det de presterte i dag, utdyper han.

Trude Beate Brendehaug og Fredrik Lønne i aksjon under Nordic Bakery Cup 2019.
Trude Beate Brendehaug og Fredrik Lønne i aksjon under Nordic Bakery Cup 2019.

– Betyr mye

De tre gullvinnerne er godt fornøyde selv også.

– Jeg klarte å gjøre alt etter planen, og selv om jeg fikk en ekstra utfordring med den høye luftfuktigheten, så gikk det bra, sier Jonathan Burt, som kun har deltatt i Nordic én gang tidligere.

Trude Beate Brendehaug og Fredik Lønne var også med da laget vant gull i 2017.

– For meg personlig betyr nok dette gullet enda mer. I 2017 hadde jeg veldig god tid til å trene. Nå har jeg barn og driver mitt eget bakeri i tillegg, så sånn sett har oppkjøringen vært litt mer krevende, sier Lønne, som fikk ekstra mye skryt av hoveddommer Günther Koerffer.

Et samkjørt lag

– Fredrik Lønne levde seg virkelig helt inn i arbeidet. Det var som om han faktisk var inne i deigen. Surdeigsbrødet med hvit geitost og grønn pepper er faktisk det beste brødet jeg har smakt noensinne, og det sier litt, for jeg har smakt mange brød. Det var helt enormt. Enestående! Speltbrødet hans var også helt fantastisk!

– Merket du at Norge hadde hatt litt problemer med ovnene?

– Alle lagene hadde den samme utfordringen med litt for lite damp i ovnene i dag. Men Norge klarte å løse den utfordringen best. Det norske laget utmerket seg ellers med å jobbe veldig rent og rolig. De norske utøverne snakket ikke så mye med hverandre, men var likevel helt samkjørte. Norges lag var en maskin, slår hoveddommeren fast.

– Tror du det norske bakerlandslaget kan klare å kvalifisere seg til Coupe du Monde de la Boulangerie neste gang?

– Ja, uten problemer!

Dette surdeigsbrødet med grønn pepper og hvit geitost var en av hoveddommer Günther Koerffer absolutte favoritter i Nordic Bakery Cup 2019.
Dette surdeigsbrødet med grønn pepper og hvit geitost var en av hoveddommer Günther Koerffer absolutte favoritter i Nordic Bakery Cup 2019.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS