Den store bollehelgen

Fastelavn betyr ”kvelden før faste” og er egentlig et tysk ord og dagen, som alltid feires på søndagen syv uker før første påskedag, er en tysk tradisjon…

Publisert Sist oppdatert

Fastelavn betyr ”kvelden før faste” og er egentlig et tysk ord og dagen, som alltid feires på søndagen syv uker før første påskedag, er en tysk tradisjon fra 1600-tallet. Da spiste man masse siden de neste ukene skulle bli magre.

Nå girer bakeriene opp for den store bollespisedagen ved å øke bolleproduksjonen inn mot helgen.

Hos Baker Hansen produseres det 8000 fastelavnsboller fordelt på fredag, lørdag og søndag denne helgen.

– Her er det full fart i konditoriet med fastelavnsbolleproduksjon, sier Morten Hals i Baker Hansen.

Nan Furu-Bolstad i Bakehuset med fastelavnsboller. Foto: Bakehuset
Nan Furu-Bolstad i Bakehuset med fastelavnsboller. Foto: Bakehuset

Mersalg

Hvordan vet dere hvor mange fastelavnsboller dere må lage?

– Vi er ganske heldig og har god kontroll på hvor mye butikkene våre selger fra år til år, så vi vet cirka hvor mange boller vi vil selge denne helgen, selv om det så klart kan hende det blir noen boller til overs.

Fastelavnsbollene  til Baker Hansen selges for 25 kroner stykket og gir et teoretisk mersalg på 200 000 kroner denne helgen.

– Fastelavnsbollene er et fint tillegg for oss. Dette er jo boller vi selger utenom det vanlige sortimentet, så vi liker slike dager som Fastelavn, sier Morten Hals.

Berlinerboller er også fastelavnsboller

I Mesterbakeren ser de fram til helgen og storsalg av berlinerboller og annet bollesnadder.

– Når det er fastelavn, selger vi berlinerboller i store mengder. Jeg vet ikke eksakte tall, men det er denne helgen vi selger mest berlinerboller i løpet av hele året, sier Terje Jensløkken, marketingsjef i Mesterbakeren.

– Produksjonen av boller går for fullt på våre bakerier og det selges i massevis av vanlige hveteboller, tradisjonelle fastelavnsboller med krem, men berlinerboller er storselgeren denne helgen, sier Jensløkken.

 

Bakehuset tripler

Bakehuset øker også produksjonen av boller denne helgen for å fylle opp Norgesgruppens butikker.

– Vi selger generelt sett godt med våre glade hveteboller, men ser vi på tallene denne uken, til sammenligning med en normaluke, er det en markant økning. Vi selger nesten tre ganger så mye boller i fastelavnsuken som i en normaluke. Dette er vi selvsagt veldig godt fornøyd med, sier produktgruppesjef i Bakehuset Nan Furu-Bolstad

– Vi har også ferdige fastelavnsboller i 2-pakninger, dette er et produkt som kun er tilgjengelig i utvalgte butikker. Ser vi på tallene for årets salg, til sammenligning med fjoråret, er det en økning på ti prosent, sier Furu-Bolstad.

Powered by Labrador CMS