Fagdirektør for innovasjon i Norgesmøllene, Kari Wulf, peker på fire hovedtrender som hun mener det er viktig at baker- og konditorbransjen forholder seg til.
– Dette er noen store trender som vi har sett en stund allerede, og som fortsatt kommer til å være aktuelle en god stund fremover, sier hun.

1) Helse og sunnhet

Den første store trenden er helse og sunnhet.
– Det positive med denne trenden, for bakerbransjen, er at det er fullt fokus på å spise grove kornprodukter, sier Wulf. Helsemyndighetene har lenge anbefalt nordmenn å øke inntaket av grove kornprodukter og fiber, men lavkarbobølgen og kostholdsråd fra diverse bloggere og kjendiser har i en periode fått mer oppmerksomhet enn Helsedirektoratets vitenskapelig begrunnede anbefalinger.
Men nå tyder mye på at dette er i ferd med å snu. Ifølge rapporten «Utviklingen i norsk kosthold», som Helsedirektoratet ga ut i november 2015, uttrykker en økende andel av befolkningen tiltro til myndighetenes kostholdsråd igjen.Norgesgruppen er blant dem som har utnyttet denne trenden til sin fordel. Fra og med i fjor høst har dagligvarekjempen satset mer på grove brødtyper, og i januar i år økte salget av brød i Norgesgruppens butikker for første gang siden 2007, skriver Bergens Tidende.

 

2) Nytelse

– En annen tydelig trend er nytelse. Samtidig som folk er opptatt av helse og sunt kosthold, er de også opptatt av å kose seg innimellom. Baker- og konditorbransjen er heldig som kan treffe på denne trenden også, sier Wulf.
Selv mener hun at nytelsestrenden kan kombineres med helse- og sunnhetstrenden.
– Folk er veldig opptatt av å redusere sukkerforbruket sitt, og det er klart at det å produsere sunnere kaker uten sukker kan være en mulighet for bransjen. Men så langt har det vist seg vanskelig å lage slike sunne kaker som er like gode som de vanlige kakene. Jeg tror derfor at forbrukerne vil fortsette å spise kaker med sukker, men heller spise dette sjeldnere.
Wulf legger til at forbrukerne sannsynligvis vil bli mer og mer opptatt å spise kaker uten kunstige tilsetningsstoffer.
– Det er i tråd med clean label-trenden, som er blitt ganske stor i mange andre land, og som jeg tror vil gjøre seg mer gjeldende også i Norge fremover. Trenden handler om at matvarenes innholdslister skal være så korte og forståelige som mulig. De skal ikke inneholde noe ukjent, kjemisk eller kunstig, men bestå av rene, kjente og naturlige råvarer, forklarer hun.

Det er klart at det å produsere sunnere kaker uten sukker kan være en mulighet for bransjen.

3) Convenience

Tid er ofte en mangelvare i dagens samfunn, og det er noe av bakgrunnen for convenience-trenden. Mange forbrukere ønsker mat som er lett tilgjengelig, lett å tilberede og lett å konsumere.
– Bakerbransjen var opprinnelig blant de første til å tilby convenience, men i dag er det mange andre som også fronter lett tilgjengelige bakervarer, slik som for eksempel bensinstasjonene. Her har dagens bakeriutsalg en jobb å gjøre. De kan bli enda flinkere til å formidle at de faktisk tilbyr produkter som er convenience, sier Wulf.
I Tyskland har bakeriutsalgene og deres råvareleverandører svart på denne utfordringen ved å utvikle konseptet «bakery snack». For å ta tilbake markedsandeler innen convenience, tilbyr bakeriutsalgene små, ferske måltider som er tilpasset alle døgnets tider, alt forankret i tradisjonelle bakerprodukter.

Tid er ofte en mangelvare i dagens samfunn.

Tid er ofte en mangelvare i dagens samfunn.

Foto: Europain 2016

4) Miljø

Myndighetene stiller stadig strengere krav, og stadig flere forbrukere blir stadig mer miljøbevisste. Wulf synes det er gledelig å se at mange norske bakerier er blitt mer opptatt av matsvinnproblematikken i det siste.
– For eksempel har flere dagligvarekjeder lansert brød i mindre størrelser, og mange bakerier selger overskuddsmat billigere på slutten av dagen gjennom den nye apptjenesten Too Good To Go, sier hun.
I Sverige har Brödinstitutet lansert en omfattende kampanje kalt Bread the future, som skal få frem at det er miljøvennlig å spise brød.

eat-in
Foto: Europain 2016

 

Les også saken om flere aktuelle trender her