Fra 26. til 30. januar i år var verdens mat- og serviceindustri samlet på den store Sirha-messen i Lyon i Frankrike. Her ble det presentert nye ideer og løsninger på de mange utfordringene som bransjen står ovenfor. Og fordi messen samler det nyeste fra alle sektorene i markedet, er Sirha et opplagt sted for å oppdage og identifisere nye trender.

Sirha-sjef Marie Odile Fondeur forteller at de i år, gjennom et samarbeid med Food Vision Service, har identifisert syv hovedtrender som kommer til å prege mat- og service-industrien de neste tre årene. De syv trendene, eller tendensene, hviler igjen på fire hovedpilarer, som er bevissthet, velvære, opplevelse og sted.

— Dagens forbrukere blir stadig mer opptatt av miljø og helse, samtidig som de ønsker seg unike opplevelser, oppsummerer Fondeur i en pressemelding.

Her er de syv hovedtrendene fra Sirha 2019: 

1) Fleksitarisme

Det blir flere vegetarianere og veganere, men enda flere fleksitarianere. En fleksitarianer er en person som kutter drastisk ned på kjøttforbruket, men likevel tillater seg å spise kjøtt en gang i blant. En studie som Kantar Worldpanel gjennomførte i 2016 viste at det i 34 prosent av franske husholdninger var minst én person som kalte seg fleksitarianer.

2) Bærekraft

Aktørene i bransjen tilpasser eller gjør om på sortimentet sitt for å kunne tilby økologiske og bærekraftige alternativer. Målet er gjerne å minimere eget karbonavtrykk eller avfallsmengde. En stor andel forbrukere er også veldig interessert i lokal mat, viser undersøkelser utført av Food Service Vision.

3) Naturlig sunt

Bevisstheten om at det er en sammenheng mellom hva vi spiser og hvordan vi føler oss, er økende. Og det fører igjen til at det utvikles flere produkter og tjenester som muliggjør en naturlig og sunn diett.

4) Lokalt

Det er mange grunner til at interessen for lokalmat fortsetter å øke. Noen velger lokalmat for miljøets skyld, mens andre gjør det av økonomiske grunner eller for å understreke sin identitet og merkevare. Mange land, inkludert Norge, har også satset sterkt på lokalmat for å øke turismen.

Fremtidens forbrukere vil vite nøyaktig hvor maten de spiser kommer ifra. Derfor er denne pop up-restauranten på Sirha 2019 plassert midt i en grønnsaksåker.

Fremtidens forbrukere vil vite nøyaktig hvor maten de spiser kommer ifra. Derfor er denne pop up-restauranten på Sirha 2019 plassert midt i en grønnsaksåker.

Foto: Sirha

5) Globalt

Vi reiser mer enn tidligere, og har også mye lettere tilgang til informasjon. Dette gjør at nye trender sprer seg i rekordfart, også på det gastronomiske området. Bare tenk på quinoa, som folk i vesten plutselig bet seg merke i for cirka seks år siden. Siden den gang har det internasjonale salget av quinoa, ifølge en FN-rapport, blitt 39 ganger så stort som det var.

6) Convenience

Dagens forbrukere krever at det skal være lettvint å bestille, kjøpe og konsumere mat. Derfor dukker det stadig opp nye digitale innovasjoner som kan gjøre prosessen enklere og raskere.

7) Attraktivt sted

For millienniumsgenerasjonen har atmosfære mye å si for valg av spisested. Derfor bør dagens restauranteiere legge til rette for at gjestene får en flott estetisk opplevelse – som er verdt å dele i sosiale medier.

Tre trendy restauranter

Med utgangspunkt i disse syv trendene satte elever fra Paul Bocuse Institute opp tre pop up-restauranter på årets Sirha-messe.

Restauranten Bol d’Air var en «safari-restaurant» der maten skulle inntas i «en luftballong svevende over Tanzania». Her var det den globale mattrenden som ble utforsket. Menyen var eksotisk med smaker fra det afrikanske kontinentet.

Ressources var en restaurant som utforsket den lokale trenden og hadde fokus på matens sporbarhet. Her ble folks ønske om å vite hva de spiser virkelig oppfylt, siden bordene var plassert midt i en «grønnsaksåker».

Poésie var en restaurant som også skulle fremstå som et attraktivt sted. Her hadde elevene forsøkt å skape en drømmeaktig, forfinet og festlig atmosfære. Målet var at gjestene skulle føle velvære.

Dagens unge velger spisesteder med god atmosfære. Her fra pop up-restauranten Poesie på Sirha 2019.

Dagens unge velger spisesteder med god atmosfære. Her fra pop up-restauranten Poesie på Sirha 2019.

Foto: Sirha