Rundt 200 000 fagfolk vil besøke Sirha-messen i Lyon fra 26. til 30. januar i år. Messen er derfor svært ettertraktet for alle leverandører som har nye produkter eller konsepter å vise frem. I 2017 var så mange som 2984 ulike utstillere og merker tilstede på Sirha med sine nyeste varer og tjenester.

For å hjelpe de besøkende litt med å finne frem til gode innovasjoner, gjennomfører arrangøren en kåring av de beste innovasjonene hvert år.

365 ulike produkter var påmeldt til årets kåring, og blant disse ble det først plukket ut 32 nominerte og deretter 13 vinnere. Den offisielle premieutdelingen finner sted på søndagen, men under hele messen vil vinnerinnovasjonene få en ekstra fremtredende plassering.

Her er vinnerne av Sirha Innovation Awards 2019:

Kakaosmør fra PCB Création

PCB Création har utviklet en serie med åtte ulike typer fruktig kakaosmør. Ingen av dem er tilsatt kunstige fargestoffer, og de har et ekstra høyt fiberinnhold.

Økologisk bananmel fra Agro Sourcing

Agro Sourcing har lansert et nytt mel laget av moste, tørkede og økologiske grønne bananer. Melet egner seg for alle som trenger et glutenfritt mel, og for alle som liker smaken av banan. Det kan brukes i både søte og salte retter. Til kaker kan det tilføre fuktighet, og det kan gi kalde drikker en mykere konsistens.

Kolesterolsenkende bagett fra Bridor

Franske Bridor er kjent som en pioner i bakerbransjen, og nå lanserer selskapet en helt spesiell kolesterolsenkende bagett. Den nye bagetten heter Mie Biote Multifibre, og er laget av nøye utvalgte vegetarfibre som skal være spesielt gunstige for bakteriefloraen i tarmen. Bridor brukte tre år på forskning og utvikling før oppskriften på Mie Biote Multifibre var klar. En studie gjennomført av CRNH-69 og INRA har i ettertid påvist at forbrukere fikk et lavere kolesterolnivå når de spiste Mie Biote Multifibre.

La Mie Biote Multifibre er gunstig for personer med for høyt kolesterol. Foto: Bridor

La Mie Biote Multifibre er gunstig for personer med for høyt kolesterol. Foto: Bridor

Sprø eddikflak fra Sens Gourmet

Tidligere var eddik kun tilgjengelig i flytende form, men den siste tiden har eddik også blitt presentert som krem og i pulverform. Sens Gourmet lanserer nå eddik i form av små og tynne sprø flak. Nyheten kommer i tre ulike smaker: Balsamico, vin og bringebær. Flakene har en unik og overraskende struktur, og kan egne seg i alt fra supper og salater til drinker og søte konditorvarer.

Linse- og gulrotnuggets fra Bonduelle

Bonduelle har blandet sammen ulike grønnsaker og belgfrukter, og gjort blandingene om til fiber- og proteinrike små «nuggets». En av blandingene består av gulrøtter og røde linser, en annen av kikerter og mais. Produktet er helt glutenfritt, og kan brukes i både middagsretter og desserter.

Vegansk emulgator fra Olmix

Emulsea er et nytt, algebasert produkt som kan erstatte for eksempel egg i vegansk matlaging.

Skal du for eksempel lage en vegansk mousse, kan dette algebaserte pulveret gjøre samme nytten som egg.

Skal du for eksempel lage en vegansk mousse, kan dette algebaserte pulveret gjøre samme nytten som egg.

Foto: Olmix

Urte-isbiter fra Daregal

Etterspørselen etter såkalte detox-drikker og smoothies er økende, og derfor har urteprodusenten Daregal begynt å lage isbiter som består av sunne urter som mint, basilikum og persille. Isbitene kan blandes direkte med frukt og grønnsaker. Én kube på 7 gram er nok til å «booste» en drikk på null komma niks – uten noe styr med vasking og rydding i etterkant.

«Supersuppe» på flaske fra Hari & Co

Franske Hari & Co lanserer tre nye supper laget av mange forskjellige grønnsaker og belgfrukter: Grønne linser, grønnkål, ingefær, kikerter, paprika, curry, røde bønner og lilla gulrøtter. Suppene blir produsert i Frankrike og er helt fri for tilsetningsstoffer. Én flaske inneholder én porsjon, og suppen kan enten brukes som en del av et måltid eller som et måltid i seg selv. Den inneholder 400 Kcal og 16 gram protein.

Multifunksjonelt skap fra Friginox

Varme- og kjøleskap i ett! Friginox har lansert et nytt skap som både kan holde produkter kalde (+1° C) og varme (+80° C). Skapet er i tillegg mobilt, og det er lett å bytte mellom de ulike funksjonene etter behov.

Miljøvennlig folie fra Indutex

Plast- og aluminiumsfolie som kun brukes én gang før det kastes, er lite miljøvennlig. Derfor har Indutex lansert Apifilm, som er et tøystykke i bomull dyppet i bivoks. Fordelene med Apifilm er mange, blant annet kan denne folien formes og tilpasses, den fester seg naturlig – og den kan vaskes. En Apifilm kan gjenbrukes i cirka ett år, og etter det kan den gjenvinnes.

Den nye miljøvennlige folien fra Apifilm er dyppet i bivoks.

Den nye miljøvennlige folien fra Apifilm er dyppet i bivoks.

Foto: Apifilm

Bord med justerbar høyde fra Sofinor

Ingen trenger lenger å stå på krakk eller med ryggen bøyd når de arbeider. Ved det nye bordet fra Sofinor skal også personer med redusert mobilitet kunne arbeide komfortabelt. Bordet lar seg enkelt justere i høyden ved hjelp av en stemmekontroll.

Mobilt cateringkjøkken fra Enodis

Catering Circle er et modulsystem som kan bli satt sammen på mange ulike måter, avhengig av plassen man har til rådighet.

Nytt varmesystem fra Capic

Plancha Plasma PMD representerer en ny generasjon innen oppvarming av mat. Sammenlignet med dagens teknologi, inkludert induksjon, er Plasma mye mer effektiv, samtidig som den bruker mye mindre strøm.