De 6 herligste sitrusfruktene

Møt noen av de mest populære sitrusfruktene i baker- og konditorbransjen på verdensbasis.

Publisert Sist oppdatert

Prøv å ha noen dråper yuzu sammen med bær, så vil du få frem meget gode smaker.

Om de er gule eller grønne, så har sitronfruktene frisket opp verdensmat i flere hundreår. Skjært opp i båter, i skiver, i strimlede skall eller laget juice av, kan sitrusfrukt fra denne familien brukes på både salte og søte retter. Det er på grunn av syren og de skarpe smakene at sitrusfrukt ofte er å finne i konditorenes resepter.

For lenge siden var den vanlige gule sitronen den mest brukte sitrusfrukten i baker- og konditorbransjen. I dag er kreative fagfolk på jakt etter litt mer eksotiske smaker. 

Her presenterer vi noen av dem, fingerlime, kaffirlime, sukatsitron, yuzu, bergamott og fingersitron.

Fingerlime

Det gjemmer seg hundrevis av små “sitronkuler” under skallet til fingerlime, som ligner litt på kaviar.
Det gjemmer seg hundrevis av små “sitronkuler” under skallet til fingerlime, som ligner litt på kaviar.

Den sjeldne sitrusfrukten kommer fra de australske skogene ved kystområdene av Queensland. Den lange og smale formen ga fruktet det engelske navnet “Finger lime».

Frukten gjemmer seg i hundrevis av små “sitronkuler” under skallet og ligner litt på kaviar. Disse kulene har en meget frisk smak og gir en sprø konsistens til maten. Fingerlime brukes ofte for å lage mousse, eller den blir syltet. Men den er aller best fersk!

Fingerlime kommer i ulike farger, fra grønn til gul og rød/rosa.

Kaffirlime

Kaffirlime er opprinnelig fra Indonesia, men er mye brukt i thailandsk mat.
Kaffirlime er opprinnelig fra Indonesia, men er mye brukt i thailandsk mat.

I juiceform passer kaffirlime perfekt i de søte oppskriftene du har. Den er også kalt combawa. I utseende ligner kaffirlime på vanlig lime, men formen er annerledes og har en mer klumpete skallstruktur.

Kaffirlime er opprinnelig fra Indonesia, men er mye brukt i thailandsk mat. Når det gjelder smak, er den surere enn gul sitron. Juicen kan brukes som vanlig limejuice i kaker. Dette er en flott smaksforsterker som skal brukes med varsomhet. Bladene er ofte brukt for å lage grønn curry, og de foretrekkes ferske eller tørkete fremfor hermetisert.

Sukatsitron eller cedrat

Cedrat passer meget bra til mørk sjokolade på grunn av dens bitre aroma.
Cedrat passer meget bra til mørk sjokolade på grunn av dens bitre aroma.

Denne store sitrusfrukten er opprinnelig fra India, og er i gjennomsnitt 25 cm lang med en oval form. Den har et ganske tett fruktkjøtt som gir lite juice. Det er det kornete skallet som gjør frukten interessant for verdens fremste konditorer.

Mange foretrekker å bruke skallet sammen med andre sitrusfrukter. Ellers passer den meget bra til mørk sjokolade på grunn av dens bitre aroma.

I dag er sukatsitron ganske grei å få tak i. Den er dyrket i Italia, Korsika, Nord-Afrika, Kina og Sør-Amerika. I Europa foregår høstingen i perioden september til november.

Yuzu

Dens fortryllende duft avslører en god syre. Som sitronen, er yuzu populær i baking.

Den spesielle smaken av yuzu, som er veldig trendy nå, er en mellomting mellom lime og grapefrukt. I Asia er den brukt som et krydder på kjøkkenet. Yuzu finnes også i pulverform som er mer praktisk for matlaging.

Prøv å ha noen dråper yuzu sammen med bær, så vil du få frem meget gode smaker.

Prøv å ha noen dråper yuzu sammen med bær, så vil du få frem meget gode smaker. Den passer også til fete produkter som hvit sjokolade, og er godt egnet for å balansere smakene. Den brukes også sammen med honning for å lage sirup.

Yuzu er mye brukt i Japan, Kina og Korea. Man bruker den som en ingrediens på linje med sudachi og daidai i ponzu sauser. Man lager også eddik og vin ut av yuzu.


Oppskrift med yuzu fra Linda Roalstad.


Bergamott

Denne lille sitrusfrukten er svært populær blant kokker og konditorer. Bergamott er en sitrusfrukt som hovedsakelig dyrkes i Italia og Nord-Afrika.

Skallet er  gult eller grønt og ganske likt sitron til tross for sin kornete struktur. Avhengig av typen, kan duften variere i surhet og skarphet. Fruktkjøttet har en bitter smak.

Bergamott passer meget bra sammen med kaffe. Den hjelper å balansere den bitre smaken og juicen egner seg utmerket bra til genoise (type sukkerbrød).

Buddha’s hand / fingersitron

Dette er et sitrusfrukt som ligner litt på en gul edderkopp. Den vokser opp på lange og tornede grener fra nordøst for India til Kina, og er kjent for sin gule og tykke hud.

Man bruker ikke fingersitronen hel i baking siden frukten ikke har juice. Men dersom den trekkes i varmt vann, kan den gi en meget interessant duft som minner om en blanding av klementiner og appelsin.

Powered by Labrador CMS