De vil ut og kikke litt på hva deres norske kolleger driver med.
— Sannsynligvis har vi mange av de samme utfordringene, og det er alltid noe å lære av hverandre, sier administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Bager- og Konditormestre i Danmark, Stephan Falsner, til Bakeri.net.

Etter landsmøtet er avholdt i København, ombord DFDS’ ferje til Oslo, blir de som skal være med på studiereisen til Oslo igjen i skipet.

— Fordelen med å være på en båt, er at man er nødt til å være sammen. Det gir oss god mulighet til å møte kolleger og utveksle erfaringer, sier Falsner.

Sentralproduksjon

Dagen etter står bedriftsbesøk hos tre bakerier i den norske hovedstaden på programmet. På morgenen skal én gruppe dansker besøke Baker Bruns butikk i Klingenberggata, mens en annen gruppe tar turen innom United Bakeries i Karl Johans gate – og omvendt etterpå.

—  Rundt lunsjtider drar vi til Baker Hansen på Østerås. Her skal vi blant annet se på sentralproduksjon, som er i ferd med å bli mer og mer vanlig i Danmark og i Europa generelt. I Danmark har vi jo veldig mange små bakerier, men verden utvikler seg i en retning som krever større og større volum, sier Falsner.

Bompenger

I tillegg til å se på produksjonen, skal danskene få høre litt om hvordan Baker Hansen-kjeden drives. Det blir også tid til besøk i noen av Baker Hansens butikker.

— Vi kommer til å diskutere felles problemstillinger, slik som utfordringen med å skaffe nok kvalifisert arbeidskraft, for eksempel. Det blir spennende å høre mer om hvordan utdanningssystemet fungerer hos dere. Den erfaringen dere har med bompenger er også veldig interessant for oss, sier Falsner, og utdyper:

— Det er ikke innført bompenger i Danmark hittil, men for tiden er det mye snakk om nettopp dette. Derfor lurer vi på hvordan bompenger påvirker økonomien til mindre bakerier i Norge.