Coop vil avslutte sameie av Rognaldsen

Coop Norge vil ikke drive Goman Rognaldsen sammen med Larsen-familien lengre.

Publisert Sist oppdatert

Dette har kostet oss mye i form av problemer med leveranser, kunder som har vært redde for brød fra Coop.

Coop Norge er nå tydelig på at de ikke kan drive bakeriet Goman Rognaldsen videre sammen med minioritetseierne, Tom og Thomas Larsen. Hvordan eierkabalen skal løses er ennå usikkert, men Larsen-brødrene har engasjert advokat og føler seg urettferdig behandlet av Coop.

I forrige uke fikk også alle ansatte i bakeriet, med noen unntak, beskjed om at de er rullerende permittert.

Frem til nå har alle ansatte fått full lønn, men nå er den ordningen over.

Problemene for Goman Rognaldsen startet i fjor med en arbeidsulykke ved bakeriet. En kvinne fikk hånden revet av i en maskin. En liten stund etter kom Mattilsynet på uanmeldt besøk og fant flere graverende forhold, med det resultat at bakeriet ble stengt ned på dagen.

Vil ikke åpne bakeriet

Ledelsen i Coop satte i gang undersøkelser for å finne årsaken til problemene mens den lokale ledelsen satte i gang med utbedringer etter påleggene fra Mattilsynet.

Siden Coop er majoritetseier ville de ikke åpne bakeriet snarlig, selv om påleggene var gjennomført. Coop mener det gjenstår utbedringer, mens de lokale eierne mener at er ok.

Da var det duket for konflikt med de andre eierne, Tom og Thomas Larsen, som sammen eier 49,9 prosent av bakeriet. Brødrene ønsket å starte opp produksjonen, de taper store penger for hver dag bakeriet står stengt, men Coop står på sitt.

Må skille lag

Etter et nylig møte mellom partene sier kommunikasjonsdirektør i Coop Norge, Bjørn Takle Friis til avisa Nordhordaland at det ikke er aktuelt å drive bakeriet videre sammen med brødrene Larsen.

Han sier Coop ikke kan drive med Larsen-familien fremover og at de må skille lag på bakgrunnen av situasjonen bakeriet har havnet i.

Mulige scenarier er da at Coop kjøper ut Larsen brødrene og driver bakeriet videre som et rent Coop-eiet bakeri. Eller at Coop velger å selge til Larsen for så å bygge sitt eget bakeri i Bergens-regionen. Eller kan de gjøre som i dag, å sette ut produksjonen til andre bakerier, men dette er mindre sannsynlig på langt sikt.

Fokus på opplæring

På spørsmål om hva Coop nå vil med Goman Rognaldsen, svarer Takle Friisat til avisa Nordhordaland:

– Det viktigste for oss er de ansatte. Dette har kostet oss mye i form av problemer med leveranser, kunder som har vært redde for brød fra Coop. Så det første vi løste var å få opp distribusjonen så vi fikk varer i butikk. Det har vi fått sammen med Bakehuset og andre leverandører. Nå er det hundre prosent fokus på de ansatte fra Coop sin side og gi de den opplæringen og de kursene de trenger. Vi har en policy i Coop om at man skal kunne gjøre seg forstått på norsk og at man skal kunne forstå norsk. Det er mange i Goman Rognaldsen som verken forstår eller klarer å gjøre seg forstått på norsk. Det er en utfordring når man for eksempel skal jobbe i produksjon der man må ha opplæring og må forstå prosedyrer også videre. Så det jobber vi med nå. Vi legger til rette for kurs i språk, rutiner, HMS og kvalitet. Så neste steg er å finne jobb til alle sammen.

Bakeri.net har forsøkt å komme i kontakt med begge partene i saken, uten å lykkes.

 

Powered by Labrador CMS