– Jeg og min far er i full sving med å rive ned og bygge opp. Dette er et famileprosjekt, min mor hjelper også til. Vi håper å kunne åpne i månedsskifte april/mai, sier Tomas Valand.

Thomas Valand, tidligere deltager på bakerlandslaget og bakesjef i Godt Brød, har flyttet Flekkefjord for å starte for seg selv.

– Jeg har alltid hatt som drøm å starte eget bakeri og har alltid hatt en spesiell tilknytning til Flekkefjord. Sørlandsbyen fremstår som en klassisk småby hvor sentrum prydes av nisjebutikker på hvert hjørne. Derfor var jeg aldri i tvil når vi fikk tilbud om å overta Tollboden, sier Valand.

Nytt bakeri i Flekkefjord.

Nytt bakeri i Flekkefjord.

Bygg fra 1848

Tollboden i hjertet av Flekkefjord ble bygget i 1848 og har fungert som et kontorlokale de siste årene. Nå jobber Valand med å få frem den gamle stilen i bygget og har blant annet fått frem de laftede tømmerstokkene som vil sette stor preg på profilen innvendig.

– Tollboden Bakeri som blir navnet, får en fantastisk uteservering langs bryggen og det vil være mulig å nyte en kald øl eller et glass vin i sola. Det føler jeg er et «must» med beliggenheten vi har, sier Valand.

 

Vedfyrt ovn

Innvendig blir det en åpen produksjon hvor gjester får muligheten til å få med seg det meste som skjer. Like bak disken plasseres det en vedfyrt italiensk pizzaovn.

– Det meste av ombyggingen blir gjort på dugnad av familie, så det er litt vanskelig å sette en dato på åpningen, men satser på månedskifte april/mai. Alt før 17. mai er godt nok!

Blir det bare produksjon til eget bruk eller vil du levere til andre?

– Det er for tidlig å si ennå, men jeg har allerede fått flere forespørsler om levering. Jeg ønsker å starte opp og komme skikkelig i gang slik at vi ser hvordan alt fungerer før vi eventuelt begynner å produsere for andre. Men det er helt klart en mulighet, avslutter Valand.