Siden 1904 har en av de eldste bedriftene i Arendal, Baker Jørgensen, hatt produksjonslokaler på Torvet i sørlandsbyen. Men snart er den tiden forbi. Nytt bakeri og nytt utsalg er under bygging, og forventet flytting er våren 2018.

Etter første åpningsdag i 1904, kunne Fredrik Emanuel og Karin Jørgensen telle den nette sum av 13 kroner, eller 962 kroner omregnet til 2016-verdi. I 2017 er omsetningen betydelig større og håpet er at den skal ytterligere opp når det nye bakeriet og ett nytt utsalg er på plass.

– Vi holder på å bygge nå og gleder oss til nye produksjonslokaler. Her på Torvet begynner det å bli litt slitent og da var det enten å totalrenovere her, eller å finne noe nytt. Jeg gikk for det siste, forteller Peder Jørgensen, eier og daglig leder i Baker Jørgensen.

Lillian Mojlanen hos Baker Jørgensen prepper marsipankaker i produksjonslokalene på Torvet i Arendal. Om kort tid får hun helt nye lokaler å lage marsipankaker i.

Lillian Mojlanen hos Baker Jørgensen prepper marsipankaker i produksjonslokalene på Torvet i Arendal. Om kort tid får hun helt nye lokaler å lage marsipankaker i.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Skal dele lokaler

Baker Jørgensen er et håndverksbakeri som produserer varer fra bunnen av på den gammeldagse måten. Kvalitet i alle ledd og stolthet av produktene, skaper langsiktighet, mener Arendalsbedriften.

Per i dag har de syv utsalg, tre i sentrum og fire i kjøpesentre. Det åttende åpner i september 2017 og ligger i umiddelbar nærhet til det nye bakeriet, men i et eget bygg.

– Det nye utsalget blir frittstående, like ved vårt nye bakeri. Bakeriet blir i et stort bygg, som vi deler med tre andre bedrifter i en næringshub, sentralt plassert rett ved E18. Så vi vil uansett få en del trafikk til det nye utsalget fra alle som jobber der. Så håper vi også på en løsning for at alle som kommer kjørende på E18 enkelt kan stoppe innom, forteller Peder Jørgensen.

– Vårt nye bakeri vil ikke blir større en dagens bakeri, men vi får alt på en flate og et oversiktlig og effektivt produksjonslokale. En god del utstyr skal også byttes ut. Vi tror produksjonen skal flyte enklere og at de ansatte skal trives enda bedre på jobb i nye lokaler.

Baker Torbjørn Håland hos Baker Jørgensen klargjør napoleonskake som skal ned trappene og selges i utsalget på Torvet.

Baker Torbjørn Håland hos Baker Jørgensen klargjør napoleonskake som skal ned trappene og selges i utsalget på Torvet.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Positiv til dagligvare

Baker Jørgensen leverer kun varer til egne utsalg og noen kantiner, de har ingen avtale med dagligvare.

– Skulle det dukke opp en god mulighet, er ikke vi avisende til dagligvare. For mange år siden leverte vi til dagligvare, men det tok slutt og vi har konsentrert oss om egne utsalg. Nå, med det nye bakeriet, vil vi få større kapasitet og da vil vi nok være interessert i å levere til flere, hvis avtalen er god nok, sier Jørgensen.

Tidligere eier og far, Per Nestor Jørgensen, sammen med dagens driver og sønn, Peder Jørgensen.

Tidligere eier og far, Per Nestor Jørgensen, sammen med dagens driver og sønn, Peder Jørgensen.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

– Hva er hovedproduktene til Baker Jørgensen?

Baker Jørgensen

Baker Jørgensen i Arendal omsatte i 2016 for 43,7 millioner kroner og fikk et resultat på 3,6 millioner. Peder Jørgensen overtok etter sin far, Per Nestor Jørgensen, i 2014 og er i dag eneeier.

De ligger litt etter budsjett så langt i 2017, men regner med å hente inn dette etter at det nye utsalget åpner i september.

Peder er utdannet konditor og har en bachelor i ledelse og markedsføring.

– Hovedproduktene våre er kaffe, kaker og småvarer. Brødsalget vårt er for dårlig. Vi vet ikke helt hvorfor da vi har satset mye på å utvikle gode brød. Av en omsetning på i overkant av 43 millioner, så omsetter vi brød for om lag 3,3 millioner. Selv synes jeg det er litt lite og skulle gjerne sett at omsetningen på brød økte. Dette er noe vi vil jobbe med fremover.

– Hvordan ser fremtiden ut for bedriften?

– Vi driver jo bærekraftig i dag, men vi ønsker å bli bedre. Vi må møte konkurransen med de beste produktene, vi må tilpasse oss kundebehov og være eksperter på vårt felt. Jeg tror det vil være gode muligheter i denne bransjen fremover og nå når vi får nytt bakeri vil vi få enda flere muligheter, sier Jørgensen.

Kyllingwraps blir ferdigstilt i lokalene på Torvet og solgt i de syv utsalgene rundt om i Arendal.

Kyllingwraps blir ferdigstilt i lokalene på Torvet og solgt i de syv utsalgene rundt om i Arendal.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Kan bli færre bakerier

Peder Jørgensen tror ikke nødvendigvis at det vil finnes like mange bakerier i fremtiden.

– Det er ikke sikkert alle bakerier overlever de neste årene, det er tøff konkurranse i dag og den blir tøffere hele tiden. Alle ledd må optimaliseres og de som skal gjøre det godt må være skjerpet og utvikle seg hele tiden. Man må ha troen på kvaliteten i egne produkter og disse må utvikles slik at kundene til enhver tid kan kjøpe det de er interessert i.

Eier og daglig leder Peder Jørgensen følger med når konditor Maja Høksnes ferdigstiller en marsipankake.

Eier og daglig leder Peder Jørgensen følger med når konditor Maja Høksnes ferdigstiller en marsipankake.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media