I fjor høst åpnet Ringnes et nytt ølkultursenter og mikrobryggeri på Grünerløkka i Oslo, i det samme lokalet som det første Ringnes-ølet ble tappet for over 140 år siden. Ringnes Brygghus, som det heter, har i år lansert nyheten Ølkjeks på boks.

– Dette er en perfekt kombinasjon av god smak og smart gjenbruk. Når du har brygget øl, sitter du igjen med mye malt som normalt kastes. Men dette er det jo god mat i, sier daglig leder i Ringnes Brygghus, Hans Ingi Tryggvason, i en pressemelding.

Derfor kom tanken om å bruke restproduktet etter ølbrygging til å lage «noe gøy og godt». Tryggvason fikk hjelp til idé- og produktutvikling av designbyrået Frekk Strek og Ringnes’ egen kokk og kjøkkensjef, Hampus Malmqvist. Sistnevnte utviklet en oppskrift på sprø kjeks av ristet mask, tilsatt blant annet sjokolade og hasselnøtter.

Til kaffe og øl

Ringnes Brygghus anbefaler kundene sine å prøve kjeksene sammen med øltyper som bokk, stout, porter eller barley wine. Alle disse er øl med mye maltpreg, noe som «matcher» kjeksene godt.

– Sjokolade- og nøttesmaken gjør også Ølkjeks på boks til en super godbit til kaffen, sier Tryggvason.

Må oppskalere

Foreløpig selges Ølkjeks på boks kun i baren på Ringnes Brygghus. Kjeksene blir også produsert i bryggeriet. Men det ønsker Tryggvason nå å endre på.

– Vi må oppskalere produksjonen, og derfor ønsker vi nå å komme i kontakt med et bakeri. Drømmen er et lokalt bakeri. Vi har gratis basevare, så handler det om å foredle det. Vi står klare, kom med ei bøtte, uttaler han i Sagene Avis.

Går for gull

Tryggvason og Malmqvist mener at «det ligger i den norske folkesjelen å spise tørre småkaker». Og kanskje er det noe av grunnen til at Ølkjeks på boks har slått så godt an. Produktet er også valgt ut som en av finalistene i kategorien Årets bakst i konkurransen Det Norske Måltid 2019.

– Der går vi for gull, sier Tryggvason og Malmqvist til Sagene Avis.