Thomas Valand, eier av Tollboden Bakeri i Flekkefjord, hadde lenge tenkt tanken på å lage en signaturøl som passet til pizza, som selger i mengder i bakeriet. De har en stund bakt brød på mesken etter ølproduksjon, men Thomas hadde lyst å prøve noe nytt.

Hvorfor ikke gå motsatt vei og brygge øl på overskuddsbrød, tenkte han.

Som tenkt, så gjort. Nå har bakeriet satt brygg nr to på 600 liter og første brygg er flasket og klar for lanseringsfest 1. juni.

Ølet har fått navnet Brøl og er en Pale Ale som passer godt til pizza.

Ølet har fått navnet Brøl og er en Pale Ale som passer godt til pizza.

Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Høyverdig produkt på rester

– Selv om vi gir vekk mesteparten av overskuddsbrødene, har vi alltid noe til overs. Så da tenkte vi at dette hadde vært gøy å prøve og brygge øl på dette overskuddsproduktet, sier Thomas Valand.

Bruk av overskuddsbrød til ølproduksjon er både et innovasjonsprosjekt og det bidrar til å minske svinnet.

– Dette er å ta ressursene på alvor samtidig som vi kan lage et høyverdig produkt. Og etter at vi har brygget ølet, så henter vi tilbake mesken og baker nytt brød på dette, som igjen kan gå tilbake til ølproduksjon. Dette er et evig kretsløp, selv om råvarene minker underveis, noe som jo er poenget. Vi baker jo ikke brød for å brygge øl på dem, men det at vi kan bruke det som måtte ligge til overs, er vi veldig glade for.

Kreativt

Tiltaket får heiarop fra organisasjonen Matvett, som jobber for å redusere matsvinn.

– Øl laget på overskuddsbrød og brød laget på mesk fra ølproduksjon, er eksempler på god ressursutnyttelse. Matvett heier på Tollboden Bakeri, som her både tenker nytt, bruker verdifulle ressurser på en kreativ måte og i tillegg bidrar til å redusere svinn på bakervarer, sier Anne-Grete Haugen, daglig leder i Matvett.

Øl brygget på overskuddsbrød er både innovativt og reduserer matsvinn. 1. juni holder Thomas Valand lanseringsfest for sitt nye øl på Tollboden Bakeri.

Øl brygget på overskuddsbrød er både innovativt og reduserer matsvinn. 1. juni holder Thomas Valand lanseringsfest for sitt nye øl på Tollboden Bakeri.

Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Bruker det som er igjen

 – Hvilke brød brukes til ølet?

– Det vi har igjen. Men i en tidlig test hadde vi nok kanskje en anelse for mye müsli-brød. Den tørkede frukten i brødet gjorde at ølet lignet litt på surøl, og det var ikke den karakteren vi var på jakt etter, så vi har gått ned litt på slik brød. Ellers bruker vi det vi har tilgjengelig, forteller Valand.