Brustadbua satser på glutenfritt
Bakeriet i Joker-butikken som kalles Brustadbua i Stavanger utvider med både nytt konditorirom og en ny glutenfri avdeling.
Det siste året har vi opplevd en spesielt stor økning i etterspørselen.
I 2003 vedtok daværende barne- og familieminister Silvia Brustad (Ap) at dagligvarebutikker under 100 kvadratmeter i størrelse skulle få lov til å holde åpent på søndager. Joker-butikken i Stavanger som i dag heter nettopp Brustadbua, var den første dagligvarebutikken i landet som begynte å holde åpent på søndager etter lovendringen.
I dag er Brustadbua AS en meget lønnsom bedrift med rundt 40 millioner kroner i årlig omsetning og resultat før skatt på rundt 4 millioner kroner i året. Omtrent 40 prosent av butikkens omsetning kommer fra salg av egenproduserte bakervarer, og nå utvides bakerisatsingen. Brustadbua AS har investert rundt tre millioner kroner totalt i utstyr til en egen glutenfri avdeling, samt et eget konditorirom. Unibak har stått for leveransene.
— Stadig flere etterspør glutenfrie bakervarer, og det siste året har vi opplevd en spesielt stor økning i etterspørselen, sier daglig leder i Brustad Bakeren, Umidjon Shamirzaev.
Han forteller at kundene er opptatt av helse, og at mange føler seg i bedre form med et glutenfritt kosthold.
— Derfor tror jeg at interessen for glutenfritt bare vil fortsette å øke fremover, sier Umidjon.
Først prøvebaking
Den nye glutenfrie avdelingen i bakeriet hans er plassert i andre etasje, og nå skal de straks begynne med prøvebaking der.
— Vi har fått en midlertidig lisens fra kommunen for å starte med prøvebaking nå. Etter at produktene våre er godkjent av Mattilsynet som 100 prosent glutenfrie, vil vi få den endelige lisensen og sette i gang med salg. I første omgang kommer vi til å bake fem til seks typer glutenfrie brød, bagetter, tebriks, forskjellige boller og litt annen søtbakst. I tillegg skal vi nå begynne å produsere konditorvarer.
Nytt konditorirom
Umidjon forklarer at Brustad Bakeren hadde en konditor som lagde kaker for fem til seks år siden. Men så kom kravet om at kremkaker må produseres på et eget, avkjølt rom.
— Da måtte vi slutte. Men når vi nå skulle bygge en glutenfri avdeling fant vi ut at vi skulle bygge et slikt konditorirom samtidig, sier bakerisjefen, som nå har ansatt en ny konditor i bedriften.
Norskkurs på jobben
I bakeriet er det ellers 13 ansatte med åtte ulike nasjonaliteter. Umidjon forteller at han selv kom til Norge fra Usbekistan. Han fikk jobb i bakeriet i Brustadbua i Stavanger, og etter bare ett år som vanlig ansatt ble han utnevnt til daglig leder. I ettertid har han også tatt fagbrev som baker.
— Fordi jeg har vært i samme situasjon selv, vil jeg gjerne hjelpe utlendinger inn i det norske arbeidslivet. Men selv om vi er mange ulike nasjonaliteter her, er arbeidsspråket vårt norsk. Jeg har fått en lærer til å komme hit og holde norskkurs i to til fire timer hver uke. Det tror jeg de ansatte lærer mer av enn å sitte i et klasserom. Her blir det naturlig å fokusere på de ordene som de trenger i den daglige jobben, sier Umidjon.