I løpet av de siste ti årene øker forbruket av grove kornsorter generelt, og forbruker kjøper mer grovt brød og er mer opptatt av grovhetsgraden i bakervarene.

Høy tillit hos forbruker

Brødskala`n, merkeordningen som forteller forbrukeren hvor grovt brødet er i prosent, er enkel i bruk og bidrar til det økte forbruket av grove produkter. Forbruker har høy tillit til merket, og sier i undersøkelser at de bruker merket i stor grad for å velge brød.

Frem til nå har Brødskala`n omfattet kornsortene hvete, spelt, emmer, enkorn, rug, bygg og havre. Med utvidelsen av de glutenfrie sortene hirse og sorghum, kan Brødskala`n også benyttes av de som spiser glutenfritt.

Fører til økt forbruk av grove brød

Utvidelsen av Brødskala`n vil være nyttig for de med en glutenfri diett, men kan også være til hjelp for de som ønsker å spise grovt og sunt, og som ønsker variasjon av kornsorter. Det kan også gi en oppmuntring til de glutenfrie produsentene om å utvikle nye produkter og det vil føre til mer bruk av Brødskala`n som vil øke folk forbruk av sunnere mat, som etterspurt av helsemyndigheter.

– Brødskala`n er et viktig verktøy for å nå målene i #MerAv samarbeidet. Det er et overordnet mål å øke befolkningens inntak av frukt, bær og grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat med 20 prosent, i tråd med Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold 2017–2021 Det langsiktige målet er at befolkningen har et inntak av disse matvarene på nivå med kostrådene, sier fagansvarlig i BKLF, Anne Momrak-Haugan til Bakeri.net.

Mer grovt totalt

– De nye kornsortene i Brødskala`n er næringsrike og de er på nivå med de glutenholdige kornsortene når det gjelder proteininnhold, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Disse sortene er ofte dyrket økologisk og vi tror at disse kan dyrkes i Norge i fremtiden, sier Gunnar Bakke, direktør i BKLF.

De nye sortene i Brødskala`n er godkjent av Patenstyret og skal tas i bruk i løpet av våren.