Nedgangen i brødsalget har vært jevnt siden 2007. I følge Ipos MMis undersøkelse ”Norske Spisefakta 2014” falt andelen som kjøper brød daglig, fra 48 prosent til 43 prosent i årene 2009-2011.

Norgesgruppen og Coop har begge hatt en negativ volumutvikling på ferske brød siden 2007. Svikten kan skyldes lavkarbotrenden, skriver Bergens Tidende.

 

Snur trenden?

I 2015 tok Norgesgruppen noen grep som kan være en medvirkende faktor til at det nå ser ut som trenden snur. De startet å selge flere grove og ekstra grove brød, grovhetsmerkingen ble bedre og synligere og de lanserte mindre brød.

Norgesgruppen har økt salget med 200.000 brød de fire første ukene i 2016 sammenlignet med samme periode i 2015. Det var også en vekst i brødsalget på tre prosent de siste fire månedene i 2015.

– Jeg er utrolig glad for at vi har klart å snu dette, og vi vil jobbe for at trenden fortsetter. Grove kornprodukter er en veldig viktig del av kostholdet, sier Aina Marie Lien, fagsjef for sunnhet og ernæring i Norgesgruppen til Bergens Tidende.

 

Flere kjøper grovere brød

De andre dagligvarekjedene har også satset på å møte den økende helsetrenden med grovere bakervarer. Både Rema 1000 og Coop har satset på grovere  og sunnere brødtyper.

Forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), Annechen Bugge forteller avisa at hun ikke er overrasket at nordmenn nå spiser mer brød igjen og grovere brød.

– Den voldsomme lavkarbobølgen endret folks brødvaner, og man så en nedgang i bruk av kornprodukter. Men nå ser det ut til å være på vei til å snu. Brødprodusentene har vært flinke med brødskalaen som veileder forbrukerne. Det har også blitt jobbet godt med å utvikle brød- og kornprodukter som appellerer til folk, sier Bugge til Bergens Tidende.

Les hele saken i BT her