Kampanjen Brød Virker har som mål å informere forbruker om fakta knyttet til brød, korn og kosthold.

Brødsalget flater ut

Salg av brød i dagligvare hadde siste år en verdi på 4,9 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Framsnakking av brød har virket positivt og Mesterbakeren har også kjørt flere markedskampanjer.

Det ble solgt brød i norske butikker for 4,9 milliarder kroner siste 52 uker (frem til andre uken i juli) i følge tall fra Nielsen, skriver Dagligvarehandelen.no.

Verdien er dermed nesten helt lik salget for de foregående 52 ukene og salget av brød ser nå bedre ut etter flere år med nedgang.

Daglig leder i BKLF, Gunnar Bakke, håper disse tallene betyr et trendskifte i salg av brød i dagligvare.

– Jeg håper og tror at nedgangen i brødsalget er over og at vi ser mer stabilitet i eller høyere salg fremover, sier Bakke.

Bakke tror at kampanjen ”Brød Virker” har hatt en god effekt hos forbruker.

– Vi tror jo at kampanjer, både fellesprosjekter og tiltak fra enkeltaktører, virker og at forbrukere ser mer positivt på brød. Det kan se ut som om brød får en mer positiv oppmerksom nå, enn på en stund, og det er gledelig, sier Bakke.

Bakke trekker også frem mulige positive ringvirkninger av samarbeidet helsemyndigheter og bransjen har inngått for å øke forbruket av grove kornprodukter frem mot 2021.

Trolig volumnedgang

Mest solgte brød i verdi i dagligvare siste 52 uker:

  1. Bakehuset: Norsk fjellbrød, 750g
  2. Mesterbakeren: Grovt & godt grovbrød, 750g
  3. Goman: Coop superbrød, 750g
  4. Bakehuset: Naturlig, sunt mors fullkorn, 750g
  5. Bakehuset: Julius favorittbrød, 750g
  6. Mesterbakeren: Grovt & godt havrebrød, 750g
  7. Mesterbakeren: Steinovnsbakt kneippbrød, 600g
  8. Mesterbakeren: Grovt & godt energibrød, 750g
  9. Bakehuset: Vårt beste grovbrød, 750g
  10. Goman: Coop jegerbrød, 750g

Øystein Halvorsen i Bakehuset tro en flat verdiutvikling betyr et mindre volum.

– Om det totale brødvolumet (hele markedet) har stabilisert seg eller ei, har jeg ikke forutsetninger for å si noe om, men hvis det er slik at verdien det refereres til (4,9 mrd. NOK) er lik som fjoråret, har trolig volumet gått ned. Flat verdiutvikling tilsier normalt volumnedgang. Vårt volum har hatt en relativ flat utvikling siste 52 uker, forteller Øystein Halvorsen, administrerende direktør i Norges største bakeri, Bakehuset.

– Det er nok et sammensatt årsbilde til at totalvolumet synker igjen. Etter at bransjen og bransjens aktører var mer offensive med å fremsnakke brød 2. halvår 2015 og 1. halvår 2016, ble en langvarig nedgang snudd til vekst, men det har vært få relevante fremsnakkings-kampanjer med «trykk i» det siste året. I tillegg synes jeg å se at det lanseres det flere og flere måltidsløsninger som kan erstatte brød i spisesituasjoner der brødet tradisjonelt har stått sterkt. Dette viser at bransjens organisasjoner og bransjens aktører bør holde et kontinuerlig trykk på fremsnakking av brød. Det oppnås ikke varige resultater med en «engangs stunt», sier Halvorsen.

Opplever markedet som stabilt

I Mesterbakeren registrerer man at det er en økt interesse for kvalitetsbrød.

– Vi opplever at markedet for brød nå er ganske stabilt. Det er økt interesse for brød av høy kvalitet og vi ser at det er med på å holde verdien oppe. Mesterbakeren fortsetter, i samarbeid med REMA 1000, å lansere gode rustikke brød med høy kvalitet og grovhet, sier Tor Søreide Sivertsen, administrerende direktør i Mesterbakeren.

– Det er langt mindre negativ omtale av brød enn det var i tidligere år. Framsnakking av brød har virket positivt og Mesterbakeren har også kjørt flere markedskampanjer, avslutter Sivertsen.

Powered by Labrador CMS