Statsraad Lehmkuhl, et av de største og flotteste seilskip i verden får økonomisk hjelp fra bakere.

Brødsalg har bidratt med 28 millioner kroner

Et av verdens eldste og største seilskip har fått tilført 28 millioner kroner fra Bergens bakere siden 1998. Nå er Statsraad Lehmkuhl klar for hovedrollen i NRKs sommeråpent, før skuta skal seile jorda rundt.

Publisert Sist oppdatert

Spleisebrødet har hatt stor betydning for driften av Statsraad Lehmkuhl

Statsraad Lehmkuhl er et av verdens største, eldste og vakreste seilskip. En ekte nasjonalskatt for sjøfartsnasjonen Norge. Seilskipet, som måler 98 meter, har overlevd to verdenskriger, er i dag i helårsdrift med seilaser og aktiviteter i inn- og utland, på et nivå som krever betydelige midler.

Skipet er nå klart for en jordomseiling hvor fokus blir bærekraft og havet som ressurs, men aller først skal Statsraaden være sommerskuta på NRKs sakte-TV-konsept i sommer. Skuta skal seile  Norge fra nord til sør i hele seks uker, og ha daglige sendinger på NRK TV med innhold fra hele landet.

En viktig bidragsyter

Siden 1998 har Bergens bakeribedrifter bidratt med intet mindre enn 28 millioner kroner til denne viktige kulturarven.

Det var Norgesmøllene som den gang utviklet et godt og holdbart brød sammen med en rekke bakerier i Bergen. For hvert brød som selges, går 1 krone til drift og vedlikehold av Statsraad Lehmkuhl. Med 28 millioner solgte spleisebrød på 23 år, er brødet og prosjektet en stor suksess.

– Spleisebrødet har hatt stor betydning for driften av Statsraad Lehmkuhl gjennom mer enn tyve år. Det har årlig gitt betydelige summer til skipet og er i aller høyeste grad en viktig aktør som bidrar til å holde skipet i drift, og sikre det for fremtidige generasjoner. Stiftelsen er veldig takknemlige og oppfordrer enda flere til å kjøpe spleisebrødet – ikke bare fordi det smaker godt, men fordi man samtidig støtter vårt vakre seilskip, forteller Håkon Vatle, direktør i stiftelsen Statsraad Lehmkuhl.

Siden 1998 har spleisebrødet bidratt med 28 millioner kroner til Statsraaden.
Siden 1998 har spleisebrødet bidratt med 28 millioner kroner til Statsraaden.

Mange kjøper spleisebrød hver dag

Med en jordomseiling for tur er økonomisk støtte essensielt for Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl. Spleiselaget fra bakeribedriftene i Bergen er både viktig og unikt. De fleste kjedene er vanligvis opptatt av unike konsepter og brødvarianter, men spleisebrødet samler bedriftene i et felles prosjekt.

– Godt brød er viktig, og det påvirker i stor grad folks valg av dagligvarebutikk. Her i vest er det mange som kjøper Spleisebrødet hver dag. For oss er det da viktig å ha disse i vårt sortiment, sier bakerisjef ved Goman Lindås, Ernst Ulevik.

Goman Lindås er den eneste kjeden som har to varianter av Spleisebrød, Spleise grov og Spleisebrød.

– Spleisebrødet står sterkt her i vest, mange har eller føler en sterk tilknytning til Statsraad Lehmkuhl, men det viktigste av alt er brød som smaker godt, sier Ulevik.

Stolte av skuta

Alle bakeriene i Bergen og omegn støtter opp rundt brødet, og det selges i bakeriutsalg og i alle dagligvarekjedene. I tillegg selges det hos bakerier som Hjelle bakeri, Hagavik bakeri og Baker Brun.

– Spleisebrødet ble skapt for litt over 20 år siden som et ledd i at bakeribransjen i Bergen ønsket å bidra til finansieringen av Statraad Lemkuhl. Brødet ble den gang utviklet av Norgesmøllene i samarbeid med bakeriene i regionen, sier Håvar Lundekvam, regionsjef i Mesterbakeren as Bergen.

– Mesterbakeren er fortsatt med på prosjektet fordi vi kan bidra positivt til en historisk viktig sak. Spleisebrødet har heldigvis vist seg å være et godt brød som selv etter mange år i handelen er blant våre mestselgende brød. Bergenserne er stolte av Statsraad Lemkuhl og vi tror at de støtter skuten med glede, sier Lundekvam.

Naturlig å støtte

Bakehuset er som Goman og Mesterbakeren landsdekkende kjeder, men de synes det er viktig å støtte opp om solide lokale tiltak.

– Vi er Norges største bakehus og har bakerier med forankring i mange lokalmiljøer rundt om i landet. Det er naturlig at vi støtter opp om og er en bidragsyter inn i bra prosjekter med godt og ekte engasjement i lokalmiljøet. Spleisebrødet har en spesiell betydning for mange i Bergen og er en favoritt hos mange, sier Gry Thomsen, markedsdirektør i Bakehuset.

– Prosjektet One Ocean med bærekraft i fokus er et spennende og bra tiltak, og det blir gøy å følge Statsraad Lehmkuhl gjennom Norge og ut på jordomseiling, sier Thomsen.

Jorda rundt

Etter sommeren skal Statsraaden ut på en jordomseiling – One Ocean Expedition med en varighet på 1,5 år.  Gjennom prosjektet «One Ocean – jorden rundt for et bærekraftig hav» er målsetningen å forene verdens mennesker i å bygge og utveksle ny kunnskap for et bærekraftig hav. De skal bidra til å nå flere av FN’s Bærekraftsmål, blant annet klimahandlinger, utdanning og livet under vann. Gamle tradisjoner og kunnskap knyttes opp med moderne teknologi og fremtidsvisjoner for å utvikle morgendagens ledere.

Statsraaden har en egen målsetning om å være verdens mest miljøvennlige seilskip i sin klasse. Ren vindkraft står for 60-70% av fremdriften under seiling. Skipet fikk nylig installert batteri om bord og på grunn av dette kan skipet gå til og fra kai uten skadelige utslipp fra drivstoff. De tenker bærekraft i alt de gjør.

Powered by Labrador CMS