Brød med fiskeolje vekker stor interesse

Bakeriet Mo i Rana har lansert en ny og sunnere versjon av det populære Barnehagebrødet.

Publisert Sist oppdatert

Det viste seg at fiskeolje faktisk har gode bakeegenskaper.

Som barnehagelærer erfarte Bodø-mannen Kurt-Ivar Morsdal at barnehagebarn ofte får servert brød med lite fiber, mange e-stoffer, mye salt og delvis herdet/mettet fett. Slik oppsto idéen til Barnehagebrødet – det perfekte brødet for barnehagebarn. Han satte i gang med prøvebaking i 2005, og to år senere var oppskriften klar.

Barnehagebrødet ble raskt populært, og Morsdal klarte etter hvert ikke produsere nok på egenhånd. Derfor innledet han et samarbeid med Bakeriet Mo i Rana, som nå har produsert brødet hans i ti år.

— Dette er et brød som har solgt veldig bra hos oss, og i forbindelse med ti-årsjubileet ønsket vi å ta suksessen et skritt videre ved å gjøre produktet enda bedre og enda sunnere. Foreldre og barnehager er opptatt av kosthold og ernæring for barna sine, og vi er stolte over å bidra med vårt Barnehagebrød. Vi følger nøye med på myndighetenes kostholdsråd, og jobber generelt med å utvikle sunne og smakfulle produkter for våre kunder, forteller markedssjef i Bakeriet AS, Tina Østrem.

Samarbeidsprosjekt

Utviklingen av det nye brødet har tatt halvannet år og kostet bortimot tre millioner kroner. Det har vært et samarbeidsprosjekt mellom Bakeriet AS, gründer Kurt-Ivar Morsdal og fiskeforedlingsbedriften Vesteraalens AS.

Det nye Barnehagebrødet

  • er utviklet av barnehagepedagog og kostholdsveileder Kurt-Ivar Morsdal, Bakeriet AS, Mo i Rana og fiskeforedlingsbedriften Vesteraalens AS
  • inneholder 2,9 mikrogram D3-vitamin per 100 gram, noe som tilsvarer cirka 60 prosent av dagsbehovet
  • inneholder  0,44g /100g Omega 3 (EPA+DHA)
  • er 99 prosent grovt og har et lavt saltinnhold
  • er bakt med fermentert bygg og havre, sammalt hvete, rug og hvetekli
  • har fått en ny og miljøvennlig brødpose

— Vi mener selv at vi har utviklet Norges sunneste brød. Det å tilsette fiskeolje i brød gir en ernæringsmessig tilleggsfaktor som er helt unik for brød i dag. Vi tror at dette er et produkt som kan selge godt også andre steder, og vi er allerede i dialog med aktører som er interessert i å distribuere det nasjonalt, forteller Østrem.

Fiskeoljen tilfører brødet Omega 3 og vitamin D3, som mange mener er den sunneste D-vitamintypen. Brødet har et lavt saltinnhold og er hele 99 prosent grovt, men samtidig barnevennlig.

Fastere og ferskere

— Alt av korn og frø kvernes, for barn flest liker ikke å finne hele korn og frø i brødskiva. Ved å kverne får man også frigjort en del fett, som bidrar til å gjøre brødet saftig, forteller baker og produktutvikler i Bakeriet AS, Roy Stenersen.

Det er første gang han har prøvd å bake med fiskeolje, og han kjenner heller ikke til noen andre som har gjort det før ham.

— Det viste seg at fiskeolje faktisk har gode bakeegenskaper. Vi opplever at brødet er blitt både fastere og ferskere, forteller han.

Den største utfordringen i utviklingsarbeidet var å unngå at fiskeoljen setter smak eller lukt på brødet.

— Vi måtte gjøre masse tester for å få det til. Vesteraalens har sendt sine oljer inn til analyser og vi har sendt inn brødene våre. Til slutt kom vi frem til riktig blandingsforhold, forklarer Stenersen, som ikke vil røpe for mye her.

Forventer salgsøkning

En annen nyhet ved det nye brødet, er at deler av melet fermenteres. Dette er en utviklingsprosess som frigjør mer mineraler og mer væske.

— Fermenteringen av bygg og havre bidrar til å gjøre det nye brødet enda sunnere og saftigere, forklarer markedssjef Østrem, som har høye forventninger til det nye Barnehagebrødet.

— Vi selger vanligvis rundt 400 000 barnehagebrød i året, og nå forventer vi å selge enda flere. Markedet for oppskåret brød har hatt en enorm utvikling de siste årene, og vi vil med dette brødet ta en enda sterkere posisjon her.

Østrem understreker også at det nye Barnehagebrødet har hele familien som målgruppe – ikke bare barna.

— For å få dette tydeligere frem vurderte vi en stund å endre på navnet, men litt testing viste at Barnehagebrødet er så innarbeidet som merkenavn at det ikke kom til å lønne seg. Nå blir det spennende å se om Barnehagebrødet blir enda mer kjent fremover. Vi mener dette bør kunne være interessant også utenfor vårt dekningsområde, sier hun.

 

 

 

Powered by Labrador CMS