Bakehuset er Norges største bakeri målt etter driftsinntekter, som i 2016 var på 1,448 milliarder kroner. Bakeriet, med hovedkontor på Økern i Oslo, leverer også gode resultater til sine eiere i Norgesgruppen. Driftsresultatet i 2016 endte på solide 55 240 000 kroner, en oppgang på mer enn 2% fra 2015.

Men Øystein Halvorsen ser mørke skyer på horisonten for omsetningen av brød- og bakervarer i dagligvarehandelen fremover. Han spår at det kan bli en kamp i motvind for å hindre volumnedgang.

– Hvordan ser markedsutviklingen for brød ut fremover?

– Bransjen skal kjempe hardt for å hindre en ny volumnedgang for brød- og bakervarer. Endrede spisevaner hos forbrukerne og lansering av stadig nye konkurrerende produkter vil gi vekstutfordringer i fremtiden.

Veksten er ikke basert på brød

Så selv om Bakehuset vokser, så kommer ikke veksten fra brød, men andre segmenter som gjør det bra i dagligvarehandelen.

– Bakehuset er i vekst og har en omsetningsøking fra 2015?

– Vi har først og fremst hatt en god vekst på pølse- og burgerbrød. Dette produktsegmentet er nok hoveddriveren i veksten vår. I tillegg gjør vi det bra på typiske sesong- og merkedagsprodukter. Brødvolumet har en relativ flat utvikling, sier Halvorsen.

Bransjen må samle seg

Men mulighetene finnes, og ifølge Halvorsen vil det bli essensielt hvordan disse utnyttes i tiden fremover.

– Samtidig har vi et mulighetsbilde som bransjen bør utnytte. Det er så mange knagger å kunne henge en positiv forbrukerkommunikasjon på. Mulighetene for god omdømmebygging har aldri vært større.

– Noen stikkord er myndighetenes kostholdsråd, helse og sunnhet, riktig ernæring for læring og yting, bærekraft (Co2-utslipp og vannforbruk på fremstilling av kornbaserte produkter satt opp mot kjøttbaserte produkter), og andre miljøperspektiv som kortreist mat, mattrygghet, prisgunstig mat – mest komplett ernæring for pengene, Norge har Nordens beste bakere som vant Nordic, og flere andre faktorer. Dessverre synes det som om bransjen er fjernere enn noen gang for å kunne samles om omdømmebygging, sier Halvorsen.