Tidligere i sommer ba fagansvarlig i BKO om at bransjen måtte ta seg sammen og øke inntaket av lærlinger. Det har bransjen nå gjort, og stort sett alle lærlinger i bransjen har nå læreplass, med unntak av noen få. Fra å mangle en rekke læreplasser på forsommeren, er nå situasjonen snudd på hodet for Kjetil Dale Aas i BKO.

– En stor takk til norsk baker- og konditorbransje. Vi så en endring i slutten av mai, men vi hadde ikke drømt om en slik pågang etter lærlinger fra bransjen. Nå har de aller fleste lærlinger fått plass, og de få som ennå ikke har funnet seg en læreplass, skal vi få ut i løpet av kort tid, sier Kjetil Dale Aas til Bakeri.net.

Økende medlemsmasse

Til tross for en stygg bråstopp i mars, har likevel antall medlemsbedrifter i BKO økt med 15-20 prosent siste året, noe Dale Aas setter pris på.

– Det er veldig fint at flere bedrifter ser fordelen av å hente lærlinger gjennom oss. Vi er jo et opplæringskontor som er veldig tett på bransjen og det tror jeg nå mange ser fordelen av. Vi kan for eksempel bidra med kursing på det de fagansvarlige i bedriftene ikke er sterkest på selv, og slik kan lærlingene både øke egen kunnskap og styrke bedriften hvor de er lærling, sier Dale Aas.

Første på tre år

På Røros har Anita Trygstad hentet inn sin første konditorlærling på tre år.

– Vi har hatt lærlinger tidligere, det er fire stykker som har tatt svennebrev under meg, sier konditor og eier av Trygstad Bakeri og Konditori, Anita Trygstad.

– Siden forrige gang vi hadde lærling for tre år siden, har vi vært litt i tenkeboksen. Men vi vurderte en konditorlærling og tok derfor en prat med Kjetil i BKO og så ble vi overbevist. Så nå er Ane lærling hos oss, sier Trygstad.

Eget opplæringskontor er tryggere

– Det er helt utrolig positivt at bransjen har tatt slik grep etter saken på Bakeri.net i sommer, hvor jeg ba om at man gikk i seg selv og prioriterte å hente inn lærlinger. Jeg har hatt en rekke henvendelser og har senest denne uka fått flere telefoner fra bakerier som ønsker lærlinger. Nå begynner det å bli sent, men vi gjør det vi kan for å finne gode kandidater til bransjen, og også for å hjelpe alle de unge med å finne en lærlingeplass, sier Dale Aas.

– Vi har tidligere brukt tverrfaglig opplæringskontor, men nå er jeg glad for at vi bruker BKO, de er veldig tett på bransjen og er behjelpelig hvis det er noe jeg lurer på. Kjetil og BKO er en stor ressurs som gjør at jobben med å ha lærlinger blir mye enklere og tryggere for oss, sier Anita Trygstad.

Felles ansvar

Siden oppfordringen i sommer har også Baker Brun Produksjon avdeling Hardanger hentet inn en bakerlærling.

– Det er ikke til å legge skjul på at det kan være krevende å rekruttere lærlinger når en ligger litt på landsbygda som oss. Derfor gleder vi oss over å ha to bakerlærlinger her hos oss; én som tar fagbrev på jobb og én som har flytter fra Bergen og hit til Hardanger. Det er kjekt å få inn nye lærlinger og vise dem hva vi holder på med, sier avdelingsleder Roger Gjøsæter.

– Det er viktig å rekruttere folk til bransjen. Håpet er at de også blir værende i bransjen etter endt opplæring. Som bedrift og bransje har vi alle et felles ansvar for å lære opp neste generasjon norske fagfolk. Det er de som skal føre faget videre, sier Gjøsæter.