Bransjen må vekke ungdommen tidligere

Nordland fylkeskommune vedtok å legge ned Vg2-linja for matfag ved Bodø videregående tidligere i år, og dermed ble det brått slutt for alle som ville utdanne seg til å bli baker eller konditor i Bodø.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg visste rett og slett ikke hva jeg skulle gjøre.

Bjarne Mosås ved Bodø Bakeri tok kontakt med fylkeskommunen, og igjennom et samarbeid med Bodø videregående og AGA-mat, får nå tre av seks elever muligheten til å oppfylle baker-drømmen likevel, skriver avisen Bodø nu.

Matfaglinja ved Øksnes, eller et helt annet fag ved Bodø videregående var de eneste alternativene de seks elevene ble tilbudt.
– Jeg visste rett og slett ikke hva jeg skulle gjøre. For meg var det aldri aktuelt å gå skole så langt unna hjemme, og kokkefag var heller aldri aktuelt – det er jo baker jeg vil bli, sier Hanna Marie Mathisen til Bodø nu.

17-åringen er nå ansatt som bakelærling hos Bodø Bakeri, og lærlingtiden hos bakeriet har hun så langt ingenting å utsette på.
– Det er ufattelig bra. For meg ville alternativet vært å droppe ut, men nå kan jeg få gjøre det jeg virkelig vil, sier hun til avisen.

Driftige elever

– Det var seks elever som ønsket å bli baker / konditor. Vi tok inn to stykker og Aga Mat tok inn en av disse. De andre har nå valgt å gå kokk/servitør, sier Bjarne Mosås hos Bodø bakeri, til bakeri.net.
– Så disse tre skal nå ha et treårig læreløp. Og det første året har de skole hver mandag med norsk, engelsk og samfunnsfag. Sistnevnte fag tar lærlingene som privatist for å få timeplanen til å gå opp, legger Mosås til.

Aga Mat og Bodø bakeri har hatt et godt samarbeid med Nordland fylkeskommune og Bodø videregående skole for å få til dette. Og resultatet er han fornøyd med.
– De to som er hos oss stortrives og føler de lærer mye mer med å være ute i bedrift i stedet for på skolen, og der er jeg nok enig. En bedrift har bedre utstyr og ikke minst fagpersonell som kan stå for opplæringen. I skolene har de mye dårlig utstyr, og veldig mange skoler mangler faglærere som er bakere og konditorer, mener Mosås.

Tidligere rekruttering

Gunnar Bakke i BKLF mener at baker- og konditorfag må være en del av de unges bevissthet før de velger yrkesfag, for at interessen skal vekkes.

Hva tenker du må til for å vekke de unges bevissthet rundt baker/konditorutdannelsen?
 Skal vi klare å «nå gjennom» til unge, må baker- eller konditorfag  være en del av deres bevissthet før yrkesvalget tas.  Baker- og konditorfag skal bli mer synlige, og i BKLF jobber vi hver eneste dag med den oppgaven. En av våre viktigste satsinger er baker- og konditorlandslagene som er fantastiske representanter for våre to fag. Deres entusiasme og engasjement er noe vi i bransjen godt kan bli smittet av, vi må rett og slett bli flinkere til å synliggjøre håndverksfagene – der vi er.
De lokale bakeriene kan for eksempel arrangere åpen dag for barnehager og skoler, lage konkurranser i samarbeid med lokalavisen og engasjere seg gjennom sosiale medier, sier Gunnar Bakke til bakeri.net.

Bjarne Mosås er også helt klar på at rekrutteringen bør starte tidligere for å klare å vekke ungdommene, men mener BKLF bør bli enda mer synlig i mediene, spesielt i riksmedia.
– Først må man sikre rekrutteringen til VG1, da må man ut i skolen og i tillegg få inn utplasseringer fra ungdomsskolen slik at man kan vekke nysgjerrigheten. Så er det utrolig viktig at de som går VG1 får muligheten til å være ute i mange ulike bedrifter og «veivalg» før de velger VG2 med fordypning, sier Mosås.
– Her oppe opplever vi i dag at elever går VG1 og når de skal velge fordypning for VG2 så velger de utifra hva de har sett på tv og hørt om, de har ikke vært ute i noen bedrifter og vet dermed ikke hva de ulike grenene kan by på. Så er det viktig at BKLF og landslagene blir mere synlig i media, ikke bare i fagblader men i riksmedia, uttrykker Bjarne Mosås.

Powered by Labrador CMS