Morten Hals i Baker Hansen og Heidi Hemstad fra Ousdal Gård fortalte om samarbeidet sitt på Cerealfagdagen 2023.

Bonden og bakeren – en kjærlighetshistorie

Slik samarbeider Baker Hansen og Ousdal Gård om å skape det bestselgende brødet Gardsspelt.

Publisert Sist oppdatert

Vi får nok en forkjærlighet for produktet fordi vi selv har stått ute i åkeren der kornet dyrkes.

Muligheter for norsk korn var temaet for Cerealfagdagen 2023, som ble arrangert av BKLF og Nofima hos Nofima på Ås onsdag 8. mars.

Her fikk de fremmøtte høre spennende foredrag om hvordan dagens verdensbilde påvirker matnæringene, hvilken rolle norsk korn kan spille i et matsikkerhetsperspektiv og hvordan kornbøndenes rammevilkår påvirker dette. Avslutningsvis fortalte Morten Hals fra Baker Hansen og Heidi Hemstad fra Ousdal Gård om sitt nære og gode samarbeid.

– Jeg har vært i bakerbransjen i 50 år, og 2003 er et år som jeg husker ekstra godt. Da ble det arrangert en stor og fin messe på Hellerudsletta, og der fikk jeg for første gang høre om Fedon Lindbergs lavkarbobrød samt brød laget på speltmel. Vi kastet oss på begge trendene, og den ene av dem selger fortsatt godt, sa Hals.

Dyrker økologisk spelt

Brødet Gardsspelt er i dag en av Baker Hansen fem bestselgende produkter. Det er laget på økologisk dyrket spelt fra Ousdal Gård på Hedmarken, som drives av Heidi Hemstad og Gunnar Martinsen. Ekteparet turte å begynne med dyrking av økologisk spelt etter at de hadde fått god kontakt med Morten Hals i Baker Hansen i 2007.

«Vi kan levere speltmel til dere», foreslo Gunnar Martinsen for Morten Hals da han fikk vite at Baker Hansen importerte speltmel fra Tyskland. Og det ble starten på et nært og godt samarbeid mellom bonden og bakeren.

Kjærligheten merkes

– Vi dro opp til Ousdal gård, og der fikk vi smake et kjempegodt speltbrød. I ettertid har vi hatt flere treff oppe på gården, og vi får nok en forkjærlighet for produktet fordi vi selv har stått ute i åkeren der kornet dyrkes. Den kjærligheten skinner nok igjennom både i bakeriet og ute i butikkene våre, og jeg er sikker på at det bidrar til det gode salget av nettopp Gardsspelt, sa Hals, som fortalte at Baker Hansen selger cirka 150 000 slike brød i året.

Kjærlighet til samarbeidet

Bonde Heidi Hemstad trakk frem viktigheten av at begge parter satser på kvalitet.

– Vi er helt avhengig av at både vi som bønder og bakerne hos Baker Hansen satser på kvalitet, noe som i stor grad handler om godt håndverk. Jeg pleier å si at vi har det i nevene. En annen suksessfaktor er kjærligheten til samarbeidet vårt, sa hun.

Fortapt fra første stund

Bakeren beskrev Ousdal Gård som «et fantastisk mønsterbruk», og bonden selv fortalte at ingen får kjøpe mel fra dem uten å ha sittet ved kjøkkenbordet deres og sett ut over åkeren og forstått hva de driver med.

– Og da er man fortapt. Det var i hvert fall jeg, avsluttet Morten Hals i Baker Hansen.

Gardsspelt er norsk, økologisk og 86 prosent grovt. Brødet er en av Baker Hansens fem bestselgende produkter.
Gardsspelt er norsk, økologisk og 86 prosent grovt. Brødet er en av Baker Hansens fem bestselgende produkter.

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS