Brød er bærekraftig mat - og verdt å feire, mente Torunn Nordbø (t.v.) og Olaug Bollestad.
Brød er bærekraftig mat - og verdt å feire, mente Torunn Nordbø (t.v.) og Olaug Bollestad.

Bollestad markerte Verdens brøddag

– Jeg bærer navnet med rette i dag, spøkte landbruks- og matminister Olaug Bollestad da hun sammen med Opplysningskontoret for brød og korn feiret Verdens brøddag med bærekraftig bakst.

Publisert Sist oppdatert

Det er stort sett bare epler, gulrøtter og poteter som kan måle seg med kornet med tanke på hvor lite klimautslipp det gir å produsere en kilo matvare.

Statsråden var invitert til feiringen for å sette fokus på brødets bærekraftige egenskaper. På besøk hos bybonden i Oslo på Losæter bakehus fikk hun også hjelpe til med baking av varme brødtallerkner. Den tradisjonelle baksten som stammer fra vikingtiden, ble tilberedt i samarbeid med Konrad Kopac fra Lofthus samvirkelag og daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Brød er bærekraftig

I innledningen til feiringen la Nordbø frem tall som viser hvor bærekraftig kornproduksjon er sammenlignet med de fleste andre matvarer.
– Bærekraftig matproduksjon handler både om å produsere menneskemat med minst mulig skadelige effekter, og det handler om å bruke de naturgitte ressursene vi har på en best mulig måte. Det er stort sett bare epler, gulrøtter og poteter som kan måle seg med kornet med tanke på hvor lite klimautslipp det gir å produsere en kilo matvare, sier Nordbø.

Budskapet falt i god jord hos landbruks- og matministeren, som også er personlig engasjert i temaet.

– Helt siden min tid som ordfører har jeg vært beinhard på å beskytte matjord. Vi må ikke bygge ned det lille vi har av dyrkbar mark – det er gullet vårt, sier Bollestad.

Godt kornår

I både 2017 og 2018 var andelen norskprodusert korn som ble konsumert av nordmenn på lavt nivå. I 2017 på grunn av mye regn, og i 2018 på grunn av lange tørkeperioder.

– Selv om jeg kommer fra Kristelig folkeparti, har jeg ikke kontroll på Vårherre når det gjelder regnet. Vi har et utfordrende klima, og det er kanskje kornprodusentene som merker det best, sier Bollestad.

2019 ser imidlertid ut til å være et bedre kornår enn de to foregående. Denne kornhøsten legger til rette for at rundt 67 prosent av matkornet som konsumeres vil være norsk.

– Det vil si at 2 av 3 korn i norske brød vil være norske i sesongen 2019/2020, sier Bollestad.

Havre og bygg er kornslag som tåler det norske klimaet best, og som er mest robust i møtet med klimaendringer. Disse kornslagene er imidlertid mindre etterspurt enn hvete hos norske forbrukere.

Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender gjorde et poeng ut av at vi nordmenn ikke spiser så mye brød som vi tror.
Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender gjorde et poeng ut av at vi nordmenn ikke spiser så mye brød som vi tror.

Mer kortreist korn

Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer jevnlig til å innføre et brøddøgn i uka for å styre kostholdet i miljøvennlig retning. Ofte handler det også om hvilke matvalg man gjør som forbrukere.

– En metode kan være å bytte ut ris med byggryn, som er kortreist og miljøvennlig mat, sier Torunn Nordbø.

I feiringen av Verdens brøddag deltok også Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender. Hun pekte blant annet på at vi nordmenn spiser mindre brød enn vi selv tror.

– På verdensbasis kommer halvparten av menneskers kaloriinntak fra brød og korn, mens det tilsvarende tallet i Norge er en tredel, sier Riise.

 

Powered by Labrador CMS