Baker- og Konditorbransjens Landsforening har i 125 år vært en pådriver for å fremme fagene og virksomhetenes interesser.
Baker- og Konditorbransjens Landsforening har i 125 år vært en pådriver for å fremme fagene og virksomhetenes interesser.

BKLF feirer 125 år

Jubileet markeres med en festmiddag på Grand Hotel i Oslo lørdag 9. september. Samme kveld kåres også vinneren av Årets Bakeri.

Stiftelsesmøtet i organisasjonen som i dag heter Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) ble avholdt i Bergen fra 27. til 29. juli 1898. BKLF lever fortsatt i beste velgående, og derfor kan foreningen nå feire sitt 125-årsjubileum.

– Det skal vi gjøre med en stor jubileumsmiddag på Grand Hotel i Oslo førstkommende lørdag, sier direktør Gunnar Bakke.

Hele bransjen har vært invitert til denne festmiddagen, og rundt 200 personer har meldt sin ankomst. De som kommer representerer en god blanding av medlemsbedrifter, personlige medlemmer, tillitsvalgte, sponsorer, samarbeidspartnere, yrkesfaglærere og andre.

Gjester fra inn- og utland

– I tillegg til at det kommer bransjefolk fra hele Norge, vil også representanter fra våre søsterforeninger i Sverige, Danmark, Island og Finland komme for å være med på feiringen, forteller Bakke, som ikke vil røpe for mye av hva som skal skje i løpet av festkvelden.

– Vi ønsker nemlig å by på en del overraskelser. Men et av flere høydepunkter blir kåringen av Årets Bakeri 2023. Dessuten skal Baker- og Konditorlandslaget, som står på trappene til å delta i VM, komme og presentere sine produkter, sier Bakke.

Gunnar Bakke har vært direktør i BKLF siden 2014.
Gunnar Bakke har vært direktør i BKLF siden 2014.

Historien gjentar seg

Noen historiske tilbakeblikk hører også med på en 125-årsfest.

– Vi rekker selvfølgelig ikke å gjennomgå alt, men vi skal prøve å sette noen historiske begivenheter i perspektiv. Og det som har slått meg, er at historien ser ut til å gjenta seg med jevne mellomrom, sier Bakke.

Han viser til at de første sakene som BKLF jobbet med handler om mye av det samme som foreningen jobber med i dag.

– Det begynte nemlig med et ønske om å etablere en bakerskole og et mål om å heve kompetansenivået i bransjen. 125 år senere har vi nettopp fått på plass nye læreplaner og en egen linje for baker- og konditorfag på vg3. Vi er også i ferd med å etablere en egen fagskole. Ellers er store deler av historien preget av sterke spenninger mellom de to fagene, bakerfag og konditorfag. Det var mye uenighet om hva som tilhører hvilket fag, og først på 1960-tallet ble de to faggruppene enige om å samarbeide, forteller han.

Like stort behov

I sin velkomsttale før middagen vil direktøren også si litt om hvor BKLF står i dag og hvor veien videre bør gå.

– Det som er sikkert, er at mye har forandret seg siden 1898. Likevel er behovet for en organisasjon som BKLF like stort i dag som for 125 år siden, slår Bakke fast.

Powered by Labrador CMS