Det er triste dager. Nå er det Bodøs tur til å ha fått strenge, lokale koronatiltak. – Det er stille i byen. Begredelig, sier daglig leder Bjarne Mosås i Bodø Bakeri.

Det er mange som er enda hardere rammet. – Vi er litt heldigere enn andre typer bedrifter med det at vi selger mat. Derfor er utsalgene våre åpne, men kafédelene er selvfølgelig stengt ned, forteller han.

60 prosent fall

Det betyr at det er litt trafikk, men ikke mye. – Det er ikke mange kronene som kommer inn når du sitter med bakeriutsalg i et kjøpesenter hvor det er mørkt i alle butikkene rundt deg. De siste dagene har vi hatt 60 prosent fall i omsetningen fra utsalgene, forteller han.

I tillegg til seks åpne bakeriutsalg i Bodø, Fauske og Saltdal har Bodø Bakeri to kafeer som er helt stengt. Og så prøver Mosås og kollegene seg med flere løsninger på nett:

Kunder fra andre steder i landet bestiller en kake til bestemor i stedet for å sende blomster. På dette arkivbildet er det Tove Ringkjøb Robertsen som pakker marsipankake.

Kunder fra andre steder i landet bestiller en kake til bestemor i stedet for å sende blomster. På dette arkivbildet er det Tove Ringkjøb Robertsen som pakker marsipankake.

Arkivfoto: Georg Mathisen

– Vi har to typer netthandel hos oss. Det ene er den vanlige der du går inn og bestiller kaker, brød eller catering som vi kjører hjem til deg. Det har vi hatt i mange år, og det tok seg selvfølgelig drastisk opp i mars i fjor, forteller han.

Klikk og hent

– Det vi også har fått nå under nedstengningen, er en klikk og hent-funksjon. Hvis du vil ha en bagett, en juice og en kopp kaffe nå, så kan du bestille på nett og hente det. Vi har nettopp lansert det, og det er ikke det store ennå. Folk som vil ha noe å spise, går i utsalgene nå som det er så lite kø der, konstaterer Bjarne Mosås.

Det salget som har skutt fart, er det som kommer fra andre deler av landet:

– Nå er det veldig mange som sitter i sør og bestiller gavepakker til familien – til studenter eller besteforeldre her oppe. Veldig mye av handelen vår skjer sørfra. Det er studenter som sitter på hybelen alene og får en pakke brød og mat, eller det er bestemor som får en kake, forteller han.

Det virker rett og slett som det å bestille en kake, har tatt over litt for det å sende blomster i gave, ifølge Mosås.

Påskepakker

– Nå har vi lagt ut påskepakkene våre. Siden det er nedstengt, regner vi med at det kommer til å bli solgt en del av dem. Så selv om det er kjedelige tider, er det ikke helt svart, sier han.

Bodø Bakeri permitterte ansatte i seks årsverk før jul. Så kom det en ny bølge i begynnelsen av mars, og da måtte 30 til permitteres.

– Totalt er vi 80 ansatte, så dette merkes. Vi har hatt dette i et år nå, med ulike nedstengninger, åpninger, søringkarantene – jeg vet nesten ikke hva vi ikke har hatt. Men vi kom ut av fjoråret med føttene på jorda. Det er vi både stolte og takknemlige for at vi klarte. Det var ikke forventet, men norgesferien og knallværet i Nord-Norge berget veldig mye i fjor sommer. Den vil vi gjerne ha reprise av, fastslår sjefen på Bodø Bakeri.