12 jenter fra Bærum Vokalensemble har blindtestet pepperkakedeig sammen med tre eksperter innen faget.
– Jeg forventer å få julestemning når jeg spiser pepperkaker. Det skal være krydrete, søtt, men ikke for søtt. Sånn at man kan spise mye av det, sier en av jentene i koret til TV 2.

Mette Ulrichsen, som driver Håndverksbakeriet i Drøbak, er en av ekspertene i testpanelet – foruten Axel Brun fra Baker Brun og Elisabeth Holm som er blogger og vinner av Kakekrigen 2015.

– Når du kommer inn i kjøkkenet skal det lukte slik at det minner om bestemors kjøkken. Når du åpner ovnsdøren skal det se delikat ut, samtidig skal pepperkakene være sprø og deilig og ha god smak, sier Ulrichsen.

Test-deigene

I testen er det ferdig pepperkakedeig fra IKEA, Mesterbakeren, Berthas, Bjørken og Coop. Pris er ikke tatt med i vurderingen. På pakkene står det hvor tynt deigen skal kjevles ut, og det rådet følger ekspertene. Etter å ha kjent på og kjevlet alle deigene tror Axel Brun at det er smaken som kommer til å skille dem.

– Det virker som alle deigene er rimelig greie å jobbe med. Jeg vil anbefale å jobbe opp deigen før man kjevler den. Det blir alltid bedre å kjevle ut, sier han.

Stor forskjell på vinner og tapere

Verken ekspertene eller koret likte pepperkakedeigene fra Berthas og IKEA. Deigen fra IKEA likte de aller dårligst. Bjørken og Mesterbakeren pepperkakedeig havner midt på treet.

Ekspertene og koret er samstemte om vinneren. Coop sin egen pepperkakedeig utklasserer de andre og blir testvinner.
– Det er stor variasjon på pepperkakene. Den fra Coop hadde best kryddersmak og best konsistens, og etter at den var stekt hadde den jevn, fin farge og god lukt, sier jentene i koret til TV 2.

Resultater ferdig pepperkakedeig

IKEA:
Udelikat ved åpning. Forferdelig konsistens. Kakene er myke og ikke stekt selv etter full steketid. Pepperkakene er grå, og ikke brune. Det er dårlig smak på kakene.
Terningkast: 1

Berthas:
Jevn farge på ferdigstekte kaker. Ikke ferdig stekt, kakene er rå inn i. Det er lite kryddersmak.
Terningkast: 2

Mesterbakeren:
Smakløs til å begynne med, smaken kommer etter hvert. Nest best på utseende, men ikke stekt nok etter oppgitt steketid.
Terningkast: 3

Bjørken:
Stygge pepperkaker, kakene er gråfarget og ser ikke delikat ut etter steking. Kakene er myke, men har god smak.
Terningkast: 3

Coop:
Veldig pen etter steking. Sprø, perfekt farge, og god smak.
Terningkast: 5