Chad Robertson, som driver Tartine Bakery, er veldig opptatt av kreativitet. Han er alltid på jakt etter nye oppskrifter, ingredienser eller ideer.
Chad Robertson, som driver Tartine Bakery, er veldig opptatt av kreativitet. Han er alltid på jakt etter nye oppskrifter, ingredienser eller ideer.

Besøk bakerier over hele verden – på iba

Et av høydepunktene på årets iba-messe i München blir de virtuelle reisene til spennende bakerier som Tartine i San Fransisco og Sandholt i Reykjavik.

Publisert Sist oppdatert

Jeg har allerede sett noen av filmene, og jeg lover dere: Dette blir fantastisk!

I takt med at åpningsdatoen for iba 2018 nærmer seg, blir også mer og mer informasjon om programmet kjent for publikum. Som Bakeri.net har skrevet tidligere, er virtuelle bakeribesøk en av årets store nyheter, og nå er det klart hvilke bakerier man kan bli bedre kjent med på messen.

— Vi har sendt et filmteam verden rundt for dette pilotprosjektet. Det er laget korte, 360 graders filmer som blant annet viser frem arbeidsprosessene i disse suksessfulle bakeriene. Jeg har allerede sett noen av filmene, og jeg lover dere: Dette blir fantastisk!

Det sier iba-prosjektleder Claudia Weidner til WorldBakers.

Disse bakeriene kan besøkes virtuelt på iba-messen:

Tartine Bakery, San Fransisco

Tartine ble startet av Chad Robertson i 2002, og har lenge vært som en institusjon i byen. Etter hvert er Tartine Bakery også blitt godt kjent internasjonalt, og mange andre bakerier har latt seg inspirere av suksessen. Her er det lange køer hver dag. Mange kommer for å kjøpe bestselgeren «morning bun», som er en blanding mellom croissant og kanelbolle. Gjestene som sitter inne i kafeen kan følge med på alt som skjer inne i produksjonen gjennom en glassvegg. Det bakes hele dagen, så det kommer hele tiden rykende ferske bakervarer ut av ovnene.

Joseph Weghaupt driver den populære østerrikske bakerikjeden Joseph Brot. Foto: Joseph Brot
Joseph Weghaupt driver den populære østerrikske bakerikjeden Joseph Brot. Foto: Joseph Brot

Joseph Brot, Wien

Dobbelsteking er noe av det som gjør brødene fra Joseph Brot unike.

— For meg er skorpen ren smak, så vi steker brødene våre to ganger. Det gir en skorpe som holder seg sprø svært lenge, sier Joseph Weghaupt, som eier det populære bakeriet i den østerrikske hovedstaden.

Joseph Brot består i dag av tre utsalg som ligger i Wien og to utsalg lenger sør i landet. Konseptet er 100 prosent håndverk, økologiske og østerrikske ingredienser, mye tid og mye lidenskap.

Bäcker Baier, Herrenberg

Jochen Baier er sjette generasjons eier av Bäcker Baier, som ligger i den tyske byen Herrenberg. Han mener at familiebedriften fra 1835 må bli en merkevare for å overleve. Derfor åpnet han for to år siden et nytt bakeri med kaféutsalg hvor familiens 180 år gamle bakertradisjoner forenes med det aller nyeste innen teknologi. Her bakes det daglig brød og andre bakervarer til bakeriets utsalg, økologiske markeder og restauranter – med mel av urkorn som er økologisk dyrket i regionen.

Hinkel, Düsseldorf

«Bakeriet for brødelskere» ble startet i Düsseldorf i 1891 og drives i dag videre av fjerde generasjon. Hinkel står for tradisjonell baking, ekte håndverk, bærekraft og bruk av naturlig surdeig.

Apollonion, Athen

Dette bakeriet ble, ifølge WorldBakers, startet av Vasilios Evangelou i 1965. I dag er Apollonion blitt til en kjede med 23 utsalg i den greske hovedstaden. Selve produksjonslokalet ligger i Koropi, cirka 40 kilomter utenfor Athen.

Sandholt, Reykjavik

Ásgeir Sandholt er fjerde generasjons driver av bakeriet Sandholt i Reykjavik. Bakeriet ble startet av hans oldefar i 1920, og er et av de eldste bakeriene på Island i dag. Hos Sandholt ivaretas tradisjonene, samtidig som døren også er åpen for nye ideer. Noen av spesialitetene er surdeigsbrød og kaker, men Sandholt har et bredt sortiment som består av alt fra selvbrygget øl til hjemmelaget pasta.

— Det er viktig for meg at alt lages ærlig og autentisk. Derfor produserer vi alt selv for hånd. Vi tar ingen snarveier, sier Ásgeir Sandholt, i en pressemelding fra iba.

Familiebakeriet Sandholt er et av Islands eldste. Foto: Sandholt
Familiebakeriet Sandholt er et av Islands eldste. Foto: Sandholt

 

Powered by Labrador CMS