Bergen er en av 179 byer i 72 ulike land på Unescos verdensarvliste. Disse byene har dannet nettverket Unescos Creative Cities Network, som tar for seg medlemmenes kreativitet innen syv forskjellige felt: Håndverk og kunsthåndverk, design, film, litteratur, mediekunst, musikk og gastronomi.

Årsmøtet til Unescos Creative Cities er i år lagt til Krakow i Polen. Selve årsmøtet gikk av stabelen fra 12. til 15. juni, men i forkant av årsmøtet ble det arrangert en kulturutveksling med fokus på baker- og konditorfag. Og denne kulturutvekslingen var de to Bergens-bakerne Robin Axland (Baker Brun) og Joachim Helming (Godt Brød) med på.

— Vi ble invitert til å dra ned for å promotere bergenske bakervarer som skillingsboller, langebrød, vannkringler og hvit dame. Oppskriftene sendte vi ned på forhånd, og så dro vi etter, sier Helming.

Byens eldste bakeri

Foto: Joachim Helming
Da de to norske bakerne ankom Krakow fredag 8. juni, ble de kjørt rett fra flyplassen til byens eldste bakeri, Piekarnia Mojego Taty.

— Oversatt til norsk er navnet Min Fars Bakeri. Der bruker de fortsatt den samme ovnen og de samme oppskriftene som for 105 år siden. Jeg ble værende der noen timer og bake sammen med dem, forteller Helming.

— Hvordan var det?

— Det var annerledes. Vi så for eksempel at de ikke følger like strenge regler for hygiene som vi gjør i Norge.

Ble ingen presentasjon av norske produkter

Foto: Joachim Helming
Senere på dagen var Helming og to andre utenlandske bakere på besøk hos et 20 år gammelt bakeri som spesialiserer seg på obwarzanki’s – et polsk tradisjonsprodukt fra 1400-tallet.

— Der var det tolv ansatte som sto og lagde dette produktet for hånd, forteller Helming.

Den neste dagen trodde de utenlandske bakerne at de skulle presentere sine egne produkter, men slik ble det ikke.

— Vi ble tatt med til et stort marked i sentrum av Krakow. Der var det lokale bakere som presenterte sine produkter, og vi fikk i oppgave å bedømme brødene deres. Senere på kvelden besøkte vi det lille surdeigsbakeriet Pochlebstwo.

Vanndrevet mølle

Den siste dagen av oppholdet ble gjestene tatt med til en vanndrevet melmølle som ligger i nasjonalparken Ojcowiski, cirka 35 minutter utenfor Krakow.

— Boroniowka er en av de siste vanndrevne møllene i Europa, så det var artig å se, sier Helming, og legger til at det vil bli laget en oppskriftsbok i etterkant av kulturutvekslingen.

— Den får jeg mer informasjon om når han som skal lage den kommer til Bergen i august.